Det iranska landslaget sjöng inte nationalsången före VM-premiären mot England i Qatar.
Det iranska landslaget sjöng inte nationalsången före VM-premiären mot England i Qatar. - Foto: TT

CNN: Iranska spelarnas familjer hotade

Familjerna till spelarna i Irans landslag har hotats med fängelse och tortyr om spelarna inte "uppför" sig i kvällens match mot USA i fotbolls-VM i Qatar, skriver CNN.


Fakta: Revolutionsgardet

När Islamiska revolutionsgardet bildades i Iran strax efter den islamiska revolutionen 1979 var det för att skydda det nya religiösa statsskicket från eventuella kuppförsök, särskilt från Irans nationella armé. Det är också hos den religiösa regimen lojaliteten ligger, inte hos det iranska folket.

Revolutionsgardet består av markstyrkor, flygvapen och marin, men även den ökända Basijmilitären och Qudsstyrkan, som ansvarar för insatser utomlands. Det har även ett eget underrättelseorgan.

Utöver det kontrollerar Revolutionsgardet, eller IRGC som det internationellt kallas utifrån det engelska namnet Islamic Revolutionary Guard Corps, stora delar av Irans ekonomi genom bolag inom bland annat Irans viktiga sektor med fossila bränslen.

Efter att de iranska spelarna inte sjöng nationalsången inför VM-premiären mot England kallades spelarna till ett möte med medlemmar från det iranska Revolutionsgardet (IRGC), uppger en källa enligt CNN.

Enligt källan fick spelarna veta att deras familjer skulle utsättas för våld och tortyr om de inte sjöng nationalsången, eller om de utförde någon protest mot Teheran-regimen.

Förbundskaptenen i möte

Spelarna i Iran sjöng därefter nationalsången i den andra gruppspelsmatchen mot Wales (2–0-seger).

CNN uppger också att ett dussintal medlemmar från Revolutionsgardet är på plats i Qatar under VM för att övervaka de iranska spelarna, som inte får mingla med någon utanför truppen.

Carlos Queiroz, Irans portugisiske förbundskapten, ska dessutom, på egen hand, ha träffat medlemmar från IRGC efter hoten mot spelarna och deras familjer.

Blev lovade bilar

CNN skriver även att spelarna hade blivit lovade "presenter och bilar" inför matchen mot England men regimen ska ha blivit förolämpad av spelarnas vägran att sjunga nationalsången, vilket i stället renderade i hot mot spelarna och deras familjer.

Nyhetsbyrån AP har tidigare rapporterat hur regimtrogna fotbollssupportrar inför matchen mot Wales trakasserade andra iranska fans utanför arenan, bland annat genom att ta deras banderoller, skrika förolämpningar och filma dem med sina mobiltelefoner.

AP uppgav dessutom att en del fans sagt att arenans säkerhetspersonal konfiskerade föremål med budskap som stödjer proteströrelsen i Iran.

USA:s flaggkupp

Det politiska läget mellan Iran och USA är spänt och mycket inför tisdagens match (avspark 20.00) har handlat om USA:s "flaggkupp".

USA bytte i söndags ut Irans ordinarie flagga mot en avskalad variant i rapporteringen från fotbolls-VM. Det emblem och den islamiska text som finns i mitten på Irans officiella flagga saknades. Ett par timmar senare meddelade en talesperson från det amerikanska fotbollsförbundet att bilden på flaggan var borttagen, men poängterade att man fortfarande står bakom kvinnornas kamp mot regimen.

Både emblemet och texten infördes efter revolutionen 1979 och förknippas med den hårdföra regimen.

TT
/
/
Hot
/
/
USA
/
/
ALS
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

1 timme sedan
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

idag 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

idag 15:51
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

idag 14:54
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.