Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i fotbollslandslaget.
Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i fotbollslandslaget. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Zlatan tillbaka i landslaget: "Väldigt sugen"

Zlatan Ibrahimovic, 41, är tillbaka i fotbollslandslaget. Milanstjärnan finns med i Sveriges 26-mannatrupp till EM-kvalstarten nästa vecka.Han är väldigt, väldigt sugen och vill bidra, säger förbundskapten Janne Andersson.


Fakta: Sveriges trupp i EM-kvalet

Målvakter: Målvakter: Robin Olsen, Aston Villa, Kristoffer Nordfeldt, AIK, Viktor Johansson, Rotherham.

Försvarare: Joel Andersson, Midtjylland, Ludwig Augustinsson, Mallorca, Hjalmar Ekdal, Burnley, Gabriel Gudmundsson, Lille, Isak Hien, Hellas Verona, Emil Holm, Spezia, Edvin Kurtulus, Hammarby, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester U, Carl Starfelt, Celtic.

Mittfältare/anfallare: Viktor Claesson, FC Köpenhamn, Albin Ekdal, Spezia, Anthony Elanga, Manchester U, Emil Forsberg, Leipzig, Samuel Gustafson, Häcken, Viktor Gyökeres, Coventry, Zlatan Ibrahimovic, Milan, Alexander Isak, Newcastle, Jesper Karlsson, AZ Alkmaar, Jesper Karlström, Lech Poznan, Dejan Kulusevski, Tottenham, Kristoffer Olsson, Midtjylland, Robin Quaison, Al-Ettifaq, Mattias Svanberg, Wolfsburg.

Den 41-årige anfallaren gjorde nyligen comeback efter en nio månader lång skadefrånvaro. Trots att Ibrahimovic har matchats försiktigt i Serie A-klubben Milan, med endast tre inhopp hittills, får han chansen av förbundskapten Janne Andersson.

— Det hela är rätt odramatiskt. Vi har haft kontakt till och från och sedan, när han kom i gång och började spela, hade vi kontakt igen, säger Andersson.

— Vi kom överens om att han känner sig så pass bra i gång efter de här tre inhoppen att han kan komma in och tillföra på planen.

Ingen startspelare

Ibrahimovics fotbollskvaliteter är vida kända. Och även om bäst före-datumet möjligen ligger bakom honom finns det andra skäl att ta med veteranen.

— Jag har uttryckt tidigare att hans personlighet och hans ledarskap i spelargruppen är bra även vid sidan av planen, det kommer vi ha nytta av, säger Andersson.

Sverige inleder kvalet med dubbla hemmamatcher, mot Belgien den 24 mars och mot Azerbajdzjan tre dagar senare. Redan nu kan förbundskaptenen slå fast att Ibrahimovic inte kommer att spela 90 minuter i någon av matcherna.

Förbundskapten Janne Andersson.

— Tanken är att han ska kunna komma in och bidra på planen, annars hade jag inte tagit ut honom i truppen. Jag ser honom inte som en startspelare utifrån det här, utan det blir väl som det har varit i Milan, att det finns inhoppsmöjligheter.

Ibrahimovic, som debuterade i landslaget redan 2001 (mot Färöarna i Växjö), sitter på ett utgående kontrakt med Milan och hans framtid som spelare är osäker.

"Är helt unik"

Trots att han kanske inte spelar till hösten vill Andersson dra nytta av veteranen så länge det är möjligt och närmast i EM-kvalet till slutspelet i Tyskland nästa sommar.

TT: Hur långt fram i tiden ser du Zlatan som landslagsspelare?

— Spelar man på den nivån att man hoppar in för Milan är det klart att då blir man aktuell. Han är väldigt sugen och vill bidra och sedan får vi se hur framtiden blir.

TT: Har ni pratat något om en eventuell framtida ledarroll i landslaget för honom, som du varit inne på tidigare?

— Inte konkret. Inte mer än att jag uttryckt att när vi i svensk fotboll har en spelare med hans cv och hans erfarenhet, ska vi på något sätt jobba för att få med honom i svensk fotboll.

— Han är helt unik. Samtidigt beror det på vad han gör i övrigt. Och nu är han spelare och något annat har vi inte pratat om, säger Andersson.

Bröderna Ekdal får chansen

I övrigt kan noteras att bröderna Ekdal, Albin och Hjalmar, kan få chansen att spela ihop för första gången i karriären. Båda är uttagna.

— Det är en barndomsdröm som man knappt vågat drömma om. Jag har väl aldrig riktigt drömt om det förrän för något år sedan, när jag verkligen kände att det var möjligt. Det hade varit surrealistiskt. Men det blir kanske svårt, sade den sex år yngre Hjalmar Ekdal till TT tidigare i år.

Mittbackarna Carl Starfelt och Isak Hien samt ytterbacken Emil Holm är alla uttagna trots att det just nu finns frågetecken kring deras fysiska status.

— Prognosen på Starfelt är ganska positiv. Hien och Holm har inte spelat de senaste matcherna, men förhoppningen är att de ska hinna bli klara, annars hade vi inte tagit ut dem. Men det är långtifrån säkert, säger Janne Andersson.

TT
/
/
/
/
/
AIK
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

3 timmar sedan
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.