Protester utanför IOK:s högkvarter i Lausanne. Arkivbild.
Protester utanför IOK:s högkvarter i Lausanne. Arkivbild. - Foto: Jean-Christophe Bott/AP/TT

Skarp kritik mot IOK:s besked om Ryssland

Publicerades: 28 Mar, 17:13, Uppdaterades: 28 Mar, 20:56

Beslutet om ryska idrottare i OS nästa år skjuts fram.Men nu släpper IOK en lista på rekommendationer för hur de ska kunna släppas in i värmen.Något som har mötts med skarp kritik från flera håll – däribland Sverige.


Internationella olympiska kommitténs (IOK) ordförande Thomas Bach kommer inte med en tydlig uppmaning att ryska och belarusiska idrottare bör få tävla internationellt.

Däremot har IOK nu släppt en lista med rekommendationer för de internationella idrottsförbund som överväger att åter släppa in idrottare från de två länderna i gemenskapen. Bland annat skriver IOK att ryska och belarusiska idrottare i så fall måste tävla under neutral flagg. De får inte heller stötta kriget i Ukraina eller ha någon koppling till militären i Ryssland eller Belarus.

När ett beslut om de ska få delta i OS i Paris nästa år eller inte kan tänkas tas är dock oklart.

— IOK kommer att fatta det här beslutet vid lämpligt tillfälle, säger Bach på en presskonferens i samband med IOK:s exekutivmöte i Lausanne.

Ukrainas idrottsminister Vadym Gutzeit säger i ett inlägg på Facebook att han välkomnar att beskedet skjuts upp.

RF: Helt olämpligt

Men kritiken mot IOK har också varit skarp, bland annat från Riksidrottsförbundet (RF), som är tydligt med att ryska och belarusiska idrottare inte ska få tävla internationellt.

"I den situation vi befinner oss i, där kriget fortfarande pågår med full kraft och Rysslands aggressioner mot Ukraina inte visar några tecken på att mattas av, så är det djupt olyckligt och helt olämpligt av IOK att fatta ett sådant här beslut. Att särskilja vilka idrottare som är 'neutrala aktiva' och vilka som inte är det tror jag är krumbukter som riskerar att slå fel", säger RF:s ordförande Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) är inne på samma linje.

"Vi tycker inte att det i detta skede är lämpligt att medge deltagande till aktiva och funktionärer från Ryssland och Belarus eftersom Rysslands krig mot Ukraina pågår", säger SOK:s generalsekreterare Åsa Edlund Jönsson i ett pressmeddelande.

Tysklands idrottsminister Nancy Faeser säger att IOK:s nya rekommendationer är "ett slag i ansiktet" på ukrainska idrottare.

— Internationell idrott måste tydligt fördöma Rysslands brutala anfallskrig. Det kan enbart göras med en fullständig uteslutning av ryska och belarusiska idrottare, säger hon.

Ryssland också kritiskt

Polen kallar det för en skammens dag för IOK.

"Vad har Ryssland gjort för något positivt för att deras idrottare nu ska få delta i tävlingar! Efter Butja, Irpin, Hostomel! Efter dagliga bombningar av civila platser! Det är en skammens dag för IOK", skriver biträdande utrikesministern Piotr Wawrzyk på Twitter.

Inte heller från ryskt håll tas rekommendationerna emot med någon större glädje.

— De meddelade kriterierna för en återkomst till internationella tävlingar är oacceptabla. Det här är diskriminering baserat på nationalitet, säger Rysslands olympiska kommittés ordförande Stanislav Pozdnjakov enligt ryska medier.

TT
/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Krisande AIK vill låna 10 miljoner av fansen

1 timme sedan

Miljonregn över Beckham – Messi-effekt i Miami

2 timmar sedan
Lionel Messi ratade både oljepengar i Saudiarabien och legendarstatus i Barcelona för att bli en del av David Beckhams Inter Miami. Nu får klubben ett rejält uppsving, både på sociala medier och i biljettkassan.

Denver vann tredje finalmatchen

2 timmar sedan
Jamal Murray och Nikola Djokic blev historiska när deras Denver besegrade Miami med 109–94 i den tredje NBA-finalen. Denver leder nu finalserien med 2–1 i matcher.

Guide: Allt du behöver veta inför mixedgolfen

idag 05:16
Damer och herrar möts i Europatourgolfens Scandinavian Mixed-tävling på Ullna. Här är allt du behöver veta inför tävlingen.

Grant ska försvara titeln: "Fanns en mening"

idag 05:00
För ett år sedan tog Linn Grant en överlägsen seger i Scandinavian Mixed. Den här veckan ska hon försöka försvara titeln. Spelar jag bra är jag uppe och nosar på toppen, säger 23-åringen.

Trump välkomnar golftourernas sammanslagning

idag 03:20
USA:s tidigare president Donald Trump välkomnar det överraskande beskedet om att golfens LIV- och PGA-tourer går samman, rapporterar CNN.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.