Guide: Fotbolls-VM 29 och 30 juli

Vad: Frankrike–Brasilien, grupp F


När: Lördag, klockan 12.00

Var: Brisbane Stadium, Brisbane, Australien

Tv/radio: TV6/Viaplay/P4 Radiosporten

+ Frankrike behöver ta poäng

Brasilien övertygade i första VM-matchen, som man vann med 4–0 över Panama och förbundskaptenen Pia Sundhage kunde tidigt byta ut sina stjärnor. Frankrike, däremot, lyckades inte få hål på Jamaica och matchen slutade mållöst. Frankrike har aldrig förlorat mot Brasilien i VM, men varken självförtroendet eller anfallsspelet är på topp inför matchen. Brasilien säkrar en slutspelsplats vid seger i matchen.

+ Oklart om stjärnan kan spela

Den franska backstjärnan Wendie Renard skadade vaden i VM-premiären, men spelade ändå hela matchen. Därefter har hon tränat på egen hand ända fram till på fredagen då hon tränade med laget igen. Om den 187 centimeter långa backklippan, och lagkaptenen, inte kan spela får det stor påverkan på Frankrike.

.

Vad: Panama–Jamaica, grupp F

När: Lördag, klockan 14.30

Var: Perth Rectangular Stadium, Perth, Australien

Tv/radio: TV6/Viaplay/P4 Radiosporten

+ Poäng som gav mersmak

43-rankade Jamaica skrällde genom att ta poäng av Frankrike, rankad femma i världen, i VM-premiären. Det var Jamaicas första VM-poäng efter att ha blivit helt utan i sitt första VM 2019. Vid seger över Panama finns chans att ta sig vidare till slutspel. Panama, som gör sitt första VM, åkte på en väntad storförlust mot Brasilien – 0–4.

+ Jamaicastjärna avstängd

Khadija Shaw, Jamaicas främsta landslagsmålskytt, får inte spela mot Panama. Hon blev utvisad i matchen mot Frankrike efter att ha fått ett andra gult kort. Ett stort avbräck för Jamaica.

.

Vad: Sydkorea–Marocko, grupp H

När: Söndag, klockan 06.30

Var: Hindmarsh Stadium, Adelaide, Australien

Tv/radio: TV6/Viaplay/P4 Radiosporten

+ Vinna eller försvinna

Båda lagen förlorade i första omgången, Sydkorea med 0–2 mot Colombia och Marocko med hela 0–6 mot Tyskland. Den som förlorar söndagens match i Adelaide är därmed utslagen.

+ Yngsta spelaren debuterade

16-åriga sydkoreanskan Casey Phair debuterade mot Colombia och blev därmed yngsta VM-spelaren i damfotbollhistorien. Hon byttes in i matchen. Efteråt erkände hon att det var väldigt nervöst inför inhoppet.

.

Vad: Norge–Filippinerna, grupp A

När: Söndag, klockan 09.00

Var: Eden Park, Auckland, Nya Zeeland

Tv/radio: TV6/Viaplay/P4 Radiosporten

+ Ödesmatch för Norge

Norge ligger sist i grupp A och måste vinna över Filippinerna i sista gruppspelsmatchen för att ha en chans att gå till slutspel. Norge har en poäng och Filippinerna tre, efter skrällseger över Nya Zeeland. Filippinerna har två norskfödda spelare i sin VM-trupp – Sara Eggesvik och Meryll Abrahamsen som båda har vuxit upp i Norge och spelat med och mot flera i den norska truppen.

+ Hoppas på återkomst av stjärnan

Norges största stjärna, Ada Hegerberg, tvingades stå över förra matchen mot Schweiz då hon fick en känning i ljumsken under uppvärmningen. Nu hoppas Norge att Hegerberg ska hinna bli spelklar till sista gruppspelsmatchen. Sophie Román Haug, som spelat när inte Hegerberg varit tillgänglig, har dock ett lika bra målsnitt som Hegerberg i landslaget. Det norska landslaget har dock inte gjort mål i mästerskap, i årets VM och förra årets EM, på 396 minuter.

.

Vad: Schweiz–Nya Zeeland, grupp A

När: Söndag, klockan 09.00

Var: Dunedin Stadium, Dunedin, Nya Zeeland

Tv/radio: TV6/Viaplay/P4 Radiosporten

+ Fördel Schweiz i toppkamp

Grupp A har blivit ett getingbo där alla lag har chansen att nå till slutspel. Schweiz leder gruppen på fyra poäng följt av Nya Zeeland och Filippinerna på tre och Norge på en poäng. För Schweiz räcker det med oavgjort för att säkra en slutspelsplats. Hemmalaget Nya Zeeland behöver vinna för att vara garanterad en plats i åttondelen.

+ Hemmalaget har inte gett upp

Det blev lite av talesättet "upp som en sol, ner som en pannkaka" för VM:s ena hemmalag Nya Zeeland. Först en överraskande seger över Norge i VM-premiären, sedan lika överraskande förlust mot Filippinerna. Dock har man inte gett upp om en plats i åttondelen: "Vi har tre poäng, det är inte över än. Vi vill ha det i egna händer och jag vet att alla kommer kunna göra det bättre framöver", sade backen Ali Riley.

.

Vad: Tyskland–Colombia, grupp H

När: Söndag, klockan 11.30

Var: Sydney Football Stadium, Sydney, Australien

Tv/radio: TV6/Viaplay/P4 Radiosporten

+ Gruppfinal

Segraren i matchen är klar för slutspel eftersom båda lagen vann sina första matcher. Tyskland övertygade stort mot Marocko och vann med tennissiffrorna 6–0. Colombia tog en klar och överraskande seger över Sydkorea med 2–0.

+ Stjärnanfallaren föll ihop

Colombias 18-åriga anfallsstjärna Linda Caicedo, som gjorde mål i VM-premiären, kollapsade under torsdagens träning och fick föras till sjukhus. Landslagsledningen sade senare att hon mådde bra: "Det som hände var bara ett symtom på all stress och alla fysiska krav". Real Madrid-spelaren genomgick behandling för cancer för tre år sedan.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!