Armand Duplantis.
Armand Duplantis. - Foto: Beate Oma Dahle/AP/TT

Duplantis kan kopiera Klüft: "Chanser är maximala"

Armand Duplantis kan gå i Carolina Klüfts fotspår. Stjärnan kan vinna VM-guld i raka mästerskap. Jag ser inte någon som kan hindra honom från guldet, säger Klüft.


Fakta: Armand Duplantis

Född: den 10 november 1999 i Lafayette, USA.

Bor: Stockholm.

Klubb: Upsala IF.

Smeknamn: "Mondo".

Främsta meriter: Världsrekordhållare på 6,23 från Clermont-Ferrand, Frankrike, 2023. OS-guld 2021, VM-guld 2022, VM-silver 2019, inne-VM-guld 2022, EM-guld 2022 och 2018, inne-EM-guld 2021.

Fjolårets friidrotts-VM i Eugene blev en framgångssaga för Armand Duplantis.

23-åringen, som är född i USA men tävlar för Sverige, vann sitt första ute-guld på dåvarande världsrekordhöjden 6,21.

I Budapest jagar han nytt guld.

Om stjärnan lyckas blir han den första svenska friidrottaren att vinna den ädlaste medaljen i raka mästerskap sedan sjukamparen Carolina Klüft.

40-åringen är säker att det också blir så.

Carolina Klüft.

Maximala chanser

— Hans chanser är maximala. Om han har en normal dag så är det väldigt svårt för någon att slå honom, säger Klüft, som är expert i TV4:s sändningar från Budapest.

Klüft vann tre raka VM-guld, Paris 2003, Helsingfors 2005 och Osaka 2007, och säger att alla medaljer "hade väldigt olika karaktärer".

Hon hade två övertramp att hantera under VM-debuten i Frankrike, i Finland kämpade hon med en stukad fot och i Japan jagade hon personligt rekord.

Allra mest press kände hon under mästerskapet 2005.

— I Helsingfors, på mitt andra VM, fick jag frågor från den internationella presskåren: "vad du skulle göra om du tar silver, det är ju ett misslyckande?".

— Då satt jag där, 22 år gammal ... Pressen var enorm. Jag kommer aldrig någonsin i hela mitt liv uppleva någon större press att hantera på mina axlar.

Duplantis är i samma situation i dag, visserligen ett år äldre än vad Klüft var då, men den förra friidrottaren är inte i närheten av orolig när det kommer till hur stavhoppsstjärnan hanterar pressen utifrån.

— Han har den mentala styrkan, det fysiska, det tekniska…

— Jag vet inte hur han känner men för mig var det väldigt mycket att tänka logiskt; om jag är i bra form, om jag är bra tekniskt, om jag har en bra miljö runt omkring – då går det bra, jag har lagt det här pusslet. Det tror jag att han också känner och har känt i flera år. Han har koll på läget.

TT: Du har tre raka guld – hur många kan Duplantis komma upp i?

— Många hoppas jag, så klart. Stavhopp kan man hålla på med länge och det är flera som är mycket äldre än honom i startfältet.

TT: Vad kan stoppa honom?

— Det är väl en skada ... eller jag vet inte om det skulle stoppa honom men det skulle kanske sätta gnissel i maskineriet.

Nosa på världsrekordet?

För Armand Duplantis kan stavfinalen Budapest-VM få samma utgång som i USA i fjol.

Med VM-guld, med världsrekord.

Svensken har också en stav i väskan som han aldrig tidigare har använt, varken på träning eller tävling.

Första gången kan bli i Ungerns huvudstad och på Nemzeti Atlétikai Központ.

— Den är bra för att hoppa hur högt som helst, säger han.

Klüft:

— Han kommer först att fokusera på guldet och när han har det klart – då kommer han att höja ribba. Och med "Mondo" vet man aldrig, han kan vara uppe och nosa på världsrekordet.

Stavhoppsfinalen inleds klockan 19.25 på lördagen.

TT
/
/
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!