Nooshi Dadgostar. Arkivbild.
Nooshi Dadgostar. Arkivbild. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Dadgostar: Bojkotta Spanien-matchen

Svenska landslaget borde bojkotta Nations League-matchen mot Spanien – om Spaniens fotbollsordförande Luis Rubiales sitter kvar. Det anser vänsterledaren Nooshi Dadgostar som kallar skandalkyssen under VM för ett sexuellt övergrepp.


Hon skriver på X, tidigare Twitter, att det svenska laget inte ska spela matchen i Göteborg den 22 september i solidaritet med spanjorskorna. De spanska VM-spelarna har i ett uttalande sagt att man inte tänker spela några matcher om Luis Rubiales sitter kvar på sin post.

Till Aftonbladet förtydligar partiledaren Nooshi Dadgostar (V) sig:

— Det viktiga här är att spanska landslaget strejkar. De tänker inte spela så länge Rubiales sitter kvar. Det är uppenbart att han och personer kring honom representerar en kultur som gör att flickor och kvinnor inte vill spela fotboll, säger Dadgostar.

Kval till OS

Hon säger att att Rubiales avgår före Nations League-matchen så är "frågan ur världen" när det gäller en svensk bojkott.

— Om han inte gör det så är utgångspunkten att det inte blir någon match. Men skulle det vara så att spanska förbundet rundar spelarnas strejk, om de förminskar vad spelarna vill ha sagt, så är min åsikt att Sverige inte bör ställa upp på det.

Nations League-spelet är också kval till OS nästa år.

"Ett sexuellt övergrepp"

Fotbollslandslagens presschef Petra Thorén berättar för TT att planeringen inför matchen i Göteborg pågår.

— Det finns en dialog mellan förbunden, men det handlar alltså om matchplaneringen, säger hon.

Luis Rubiales kysste VM-guldmedaljören Jenni Hermoso på munnen efter finalen mot England den 20 augusti. Det har han fått oerhört mycket kritik för och Internationella fotbollsförbundet Fifa har också stängt av honom i tre månader under utredning. Rubiales riskerar avstängning i många år från all fotbollsverksamhet. Spaniens fotbollsförbund har uppmanat Rubiales att avgå.

I helgen uttalade sig Nooshi Dadgostar kring kysskandalen i samband med hennes sommartal.

— Jag tycker det är starkt av det spanska laget att så tydligt markera mot machokulturen inom idrotten. Där är det fler som behöver göra mer. Det är ett sexuellt övergrepp att göra på det här sättet. Det behöver få ett slut, sade hon till TT.

TT
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!