Simon Bertilsson och Brynäs ska spela i hockeyallsvenskan den här säsongen. Arkivbild.
Simon Bertilsson och Brynäs ska spela i hockeyallsvenskan den här säsongen. Arkivbild. - Foto: Mikael Fritzon/TT

Kraftsamlar efter fiaskot: Värsta jag varit med om

Efter 63 raka säsonger i högsta serien trillade Brynäs i våras ur SHL. Nu vänder föreningen blad efter käftsmällen och tar nya tag i hockeyallsvenskan. Det är lika svårt att vinna SM-guld som att gå upp till SHL, säger Simon Bertilsson.


Fakta: Viktiga årtal i Brynäs IF:s historia

1912: Föreningen bildas, men utan en ishockeysektion. Fotboll, friidrott, bandy, simning och vattenpolo står på programmet.

1939: Ishockeysektionen bildas – bandysektionen läggs ned av ekonomiska skäl.

1943–1944: Spelade för första gången i landets högsta hockeyserie, men degraderades efter säsongen.

1954–1955: Återigen en ettårig sejour i högsta serien.

1956–1957: Även denna gång blir det endast en säsong i finrummet.

1960–1961: Brynäs spelar återigen i landets högsta ishockeyserie och har sedan dess aldrig åkt ur.

1964: Första SM-guldet bärgas.

1966–1968: Vinner tre raka SM-guld.

1970–1972: Ny svit om tre raka SM-guld.

1975: Går till SM-final, men förlorar där mot Leksand med 1–2 i matcher.

1976: Vinner SM-guld nummer åtta – första säsongen som elitserien, nuvarande SHL, spelas.

1977: Tar nytt SM-guld.

1980: Tionde SM-guldet bärgas.

1993: Vänder ett 0–2-underläge i matcher mot Luleå i SM-finalen och vinner guld.

1995: Når SM-final, men förlorar mot HV71 (2–3 i matcher).

1995–1996: Slutar sist i grundserien och får spela i allsvenskan efter jul. Vinner där 17 av 18 matcher, men förlorar den allsvenska finalen mot Södertälje. Vinner kvalserien och blir därmed kvar i elitserien.

1999: Vinner SM-guld efter finalvinst mot Modo.

2003: Slutar näst sist i elitserien, men räddar kontraktet via kvalserien.

2005: Slutar näst sist i elitserien, som präglas av stjärnor på grund av NHL:s lockout. Hänger kvar i högsta serien via kvalserien.

2012: Tar sitt 13:e och senaste SM-guld efter finalvinst mot Skellefteå.

2017: Når SM-final, men förlorar mot HV71 (3–4 i matcher).

2021: Slutar näst sist i grundserien, men vinner nedflyttningskvalet mot HV71 (4–1 i matcher).

2023: Åker ur landets högsta serie efter förlust mot Malmö i nedflyttningskvalet. Slutade näst sist i grundserien.

Den 23 mars 2023 tog det slut efter över sex decennier i högsta divisionen. Sedan släcktes lampan den där vårkvällen hemma i Gävle.

Hur Simon Bertilsson, med 14 seniorsäsonger i klubben, kände ute på isen när en epok gick i graven?

— Det var det värsta som jag har varit med om hockeymässigt, säger han till TT ett halvår senare.

Förutom en KHL-säsong 2019–20 har han spelat hela sin seniorkarriär i Brynäströjan. 2012 var han med och vann föreningens senaste SM-guld.

— Jag har varit i föreningen länge och har hjärta för Brynäs. Så jag visste ju att det skulle bli konsekvenser, att folk runt laget skulle försvinna. Staden är ju också värd ett SHL-lag. Så det var tungt, säger han.

"Påverkat människors anställningar"

Men snabbt byttes besvikelse mot revanschlusta. Tolv dagar efter degraderingen förlängde han, precis som Anton Rödin och Johannes Kinnvall, med klubben.

— När jag fick frågan om jag ville stanna kvar var vi ju ett gäng som bestämde oss för att stanna ganska snabbt. Vi ville vara med och ställa saker och ting till rätta igen.

Brynäs vill ställa saker till rätta, alltså. Men det kommer att bli med en annan ekonomisk kostym. Brynäs får en fallskärm på drygt 6 miljoner kronor men tappar ändå runt 34 miljoner kronor i intäkter.

— Det har varit utmanande. Det har ju i en del fall påverkat människors anställningar. Jag förhåller mig till den verklighet som gäller och vi har tagit oss an uppgiften på ett bra sätt, säger klubbdirektör Håkan Svedman till TT.

Han fortsätter:

— Tillsammans-känslan är starkare i organisationen i dag än innan uttåget. Alla är beredda att hjälpas åt på ett annat sätt och det har kommit en del positiva effekter. Men självklart ville man ju inte ha det så här, säger han.

Medlemmarna har ökat

På frågan hur Brynäs mår i dag säger han "relativt bra". Den jobbigaste perioden var direkt efter uttåget med allt vad det innebär, sportsligt och ekonomiskt.

— Perioden innan sommaren hann vi jobba igenom mycket av det. Nu när vi har kommit in efter lite ledigheter i augusti känner vi att vi är bra på banan inför vad som komma skall och har rätt bra koll på läget, säger Svedman.

Klubbdirektören tror att Brynäs kommer få in mer pengar i lokal marknadsföring än i fjol och fler samarbetspartners har hoppat på tåget än hoppat av. Antalet medlemmar har också "ökat radikalt".

Samtidigt har Brynäs tittat en del på HV71 (som studsade tillbaka direkt) och Djurgården (som är kvar i allsvenskan) som har varit i liknande situationer med degradering efter många år i SHL.

På fredag inleds nästa kapitel i Brynäs historia. Allsvensk premiär hemma mot AIK och slutsålt. Är den anrika föreningen från Gävle redo att ta steget tillbaka till SHL?

— Möjligheterna finns. Men det är lika svårt att vinna SM-guld som att gå upp till SHL, man ska få det att stämma när det behövs där på slutet. Små marginaler kan avgöra. Men vårt mål är att vinna den sista matchen på året, säger Simon Bertilsson.

TT
/
Jul
/
/
/
AIK
/
/
/
Relaterat
Senaste nytt

Messi missade ytterligare match

Newcastle tog första CL-segern på 20 år – slog PSG

igår 23:02
Saudiarabien mot Qatar. Eller Newcastle–Paris Saint-Germain i Champions League. Då vann Alexander Isaks gäng med 4–1 – Newcastles första seger i turneringen sedan 2003.

USA tog sjunde raka VM-guldet efter Biles show

igår 22:02
USA är världsmästare i laggymnastik för sjunde gången i följd. Detta efter en rejäl uppvisning av storstjärnan Simone Biles under finalen i Antwerpen.

Hattrick för Troock – stoppade Nybros segertrend

igår 21:46
Nykomlingen Nybros segertrend är över. 0–6 hemma mot AIK blev klubbens första förlust i hockeyallsvenskan. Jag tror det var en läropeng för oss, säger tränaren Tommy Samuelsson till TV4 Play.

Nilsson kan avgå: "Ett av alla tänkbara alternativ"

igår 20:20
Karl-Erik Nilsson överväger att avgå efter kritiken. Det berättar Riksidrottsförbundets ordförande för Göteborgs-Posten. "Det är ett av alla tänkbara alternativ", skriver han.

Gör som Sörenstam – spelar mot herrarna

igår 17:30
Amerikanskan Lexi Thompson kommer att pegga upp på nästa veckas PGA-tourtävling i Nevada.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.