Förbundskapten Peter Gerhardsson efter första träningen inför Nations League.
Förbundskapten Peter Gerhardsson efter första träningen inför Nations League. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Gerhardsson: "Inget jag behöver veta i dag"

Blir det Spaniens A-lag? Eller en B-, C- eller D-uppställning? Enligt Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson spelar det ingen större roll. Än. Det är inget jag behöver veta i dag eller i morgon, säger han inför matchen på fredag.


Fakta: Sveriges spelprogram Nations League

Så här spelar Sverige i Nations League, som också gäller som damernas OS-kval.

22 september: Sverige-Spanien, Gamla Ullevi, Göteborg.

26 september: Italien-Sverige, Stadio Teofilo Patini, Castel di Sangrio.

27 oktober: Sverige-Schweiz, Gamla Ullevi, Göteborg.

31 oktober: Sverige-Italien, Eleda stadion, Malmö.

1 december: Schweiz-Sverige.

5 december: Spanien-Sverige.

Det har varit svårt att undgå turbulensen i Fotbollsspanien de senaste veckorna.

Utöver skandalen kring Luis Rubiales efter fotbolls-VM har en stor grupp spelare, inklusive de allra flesta VM-guldmedaljörerna, bojkottat landslaget med krav på stora förändringar inom förbundet. Dessutom har förbundskaptenen Jorge Vilda fått sparken.

Och trots att Peter Gerhardssons nya förbundskaptenskollega Montse Tomé nu tagit ut en trupp finns fortfarande en stor osäkerhet kring vilket Spanien som till slut ska möta Sverige i Göteborg på fredag.

Peter Gerhardsson tar dock det spanska kaoset inför Nations League-matchen med viss ro.

"Inget vi pratar om"

— För oss påverkar det egentligen ingenting. Det är information som man vill ha naturligtvis, men det är inget som jag behöver i dag för den här träningen, eller som jag behöver i morgon, säger han.

— Det som kommer att vara intressant är vilka spelare som kommer att vara på planen. Det är man van vid att få reda på 75 minuter innan match, sedan kan man väl ha en aning dagen innan match kanske. Men fram tills dess är det inget vi pratar om.

Peter Gerhardsson jämför med 2017, då de danska landslagsspelarna var utan spelaravtal inför VM-kvalet mot Sverige. Den gången slutade det med att matchen ställdes in helt.

Ett återbud

Men förberedelserna måste vara de samma oavsett, konstaterar han.

— Det beskedet kom väldigt sent, det var väl 24 timmar innan. Det var inte mycket att göra. Men vi var förberedda på att spela, säger han.

Nations League gäller också som kval till OS nästa år. Även Italien och Schweiz ingår i den svenska gruppen, men först ställs de svenska världsettorna alltså mot de spanska världsmästarna.

Om Montse Tomé lyckas samla hela sitt landslag under tisdagen återstår att se. Sveriges fotbollsdamer samlades däremot – helt planenligt – redan på måndagen.

Med bara ett osäkert kort dessutom. Häckens Anna Sandberg har lämnat återbud och ska ersättas. Av vem var dock på måndagskvällen inte helt klart än.

— Vi avvaktar i nuläget men vi kommer att fylla på till fredag, säger Peter Gerhardsson.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!