Janne Anderssons tid som förbundskapten närmar sig sitt slut. Arkivbild.
Janne Anderssons tid som förbundskapten närmar sig sitt slut. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mirakel krävs för en sista sommar med landslaget – omöjligt utgångsläge

Tre EM-kval och en träningslandskamp. Sedan är eran Janne Andersson som fotbollslandslagets förbundskapten över. Eller? Bara ett mirakel kan rädda jobbet åt fotbollsarbetaren från stadsdelen Söndrum i Halmstad.


Fakta: Janne Andersson

Född: 29 september 1962 i Halmstad.

Bor: Lidingö och Halmstad.

Klubbar som spelare: Alets IK, Halmia.

Tränarkarriär: Alets IK, Halmstads BK, Laholms FK, Halmstads BK (andretränare) Halmstads BK (huvudtränare), Örgryte, IFK Norrköping, förbundskapten för landslaget.

Meriter: Årets ledare 2018, SM-guld som tränare för IFK Norrköping 2015, Årets tränare i Sverige 2015, Årets tränare i Sverige 2004, Stora silver med Halmstad 2004, SM-guld med Halmstad (assisterande) 2000.

Mästerskap med landslaget: VM 2018, EM 2021.

Aktuell: Slutar som förbundskapten i höst om landslaget inte når EM-slutspelet i Tyskland till sommaren.

Fotbollsförbundets besked på måndagen kom inte oväntat för någon, inte ens för Andersson, som häromdagen fyllde 61 år. Parterna skiljs åt i höst om inte Andersson – mot alla odds – kan baxa landslaget till EM.

Det gällande kontraktet sträcker sig till över EM-slutspelet i Tyskland nästa sommar men det är snarare en praxis att avtal gäller fram till och med ett mästerskap – om de nås.

Annars är beskedet "kontraktet förlängs inte" efter kvalspelet. Att sparka en förbundskapten ligger inte för förbundet. Tommy Svensson, Lars Lagerbäck och Erik Hamrén klev alla av efter misslyckade kval till mästerskapsslutspel.

Fotbollslandslaget har ett närmast omöjligt utgångsläge inför de tre avslutande kvalmatcherna. Det krävs till att börja med seger borta mot Belgien i Bryssel om två veckor. Sedan nya trepoängare mot Azerbajdzjan och Estland i november. Det i sig räcker inte. Både Belgien och Österrike måste gå på minor för att Sverige ska kunna passera någon av nationerna som just nu är sju poäng före.

Janne Andersson och hans medarbetare Peter Wettergren tog över landslaget efter EM-slutspelet 2016.

Det började i Katrineholm

Några månader tidigare hade Andersson och generalsekreteraren Håkan Sjöstrand – som även han slutar snart – kommit överens om de sista detaljerna på en parkeringsplats i Katrineholm.

Andersson fick hösten 2016 en pangstart med oavgjort hemma mot Nederländerna i kvalet till VM i Ryssland. En rivstart ett sargat landslag behövde efter det svaga EM-slutspelet i Frankrike och Zlatan Ibrahimovics besked att han lämnade landslagskarriären bakom sig.

San Siro, Milano, i november 2017. Sverige har tagit sig till VM genom att slå ut Italien i playoff. En av Janne Anderssons stora stunder som förbundskapten. Här tillsammans med Andreas Granqvist och Marcus Berg, två spelare han värderade högt. Arkivbild.

Ett år senare slog landslaget ut Italien i playoff. "Miraklet i Milano" gjorde Andersson till landets populäraste idrottsledare.

Den heta ryska sommaren 2018 bjöd svenska folket på en VM-resa som slutade med en kvartsfinalförlust mot England. Ett år senare var Sverige klart för det EM som skulle ha spelats 2020 men flyttades ett år fram i tiden.

Där kom vändpunkten. Sedan dess har det mesta pekat nedåt för landslaget. Efter ett historiskt svagt 2022 var en vändning i år absolut nödvändig. Den kom inte. 0–3 hemma mot Belgien följdes av förluster borta och hemma mot Österrike.

Uppmärksammad tv-bråk

Ett uppmärksammat bråk med tv-experten Bojan Djordjic illustrerade den press Andersson varit satt under.

Själv har han vidhållit att han älskar att vara förbundskapten, att han inte har några planer på att kliva av, att han tar sig an jobbet med samma iver, beslutsamhet och energi som när han tillträdde.

Ingen ifrågasätter hans hängivenhet. Men är han rätt man – efter sju år – att bygga upp ett nytt landslag med sikte på VM 2026 om landslaget missar EM i Tyskland nästa sommar?

Det anser inte förbundet som nu sonderar marknaden efter hans ersättare.

Hur stort är Janne Anderssons ansvar för landslagets nedgång? Som den ledare han är bär han bördan, trots att de förmildrande orsakerna är åtskilliga. Krasst konstaterat förfogar han just nu över högst en handfull spelare som kan kan sägas hålla hygglig internationell klass. Sett till klubbtillhörighet, standarden på ligor och speltid hos merparten av de övriga är Anderssons valmöjligheter sämre än de flesta av hans föregångares.

På onsdag tar Janne Andersson ut truppen till landskampen mot Moldavien den 12 oktober och EM-kvalet mot Belgien fyra dagar senare.

I och med att EM-kvalet inte avslutas förrän den 19 november får förbundsledningen tid på sig att hitta en ersättare.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
gmo
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!