Tvillingbröderna Hugo och Mattias Hävelid ska jaga guld på junior-VM på hemmaplan – med farbror Magnus Hävelid som förbundskapten.
Tvillingbröderna Hugo och Mattias Hävelid ska jaga guld på junior-VM på hemmaplan – med farbror Magnus Hävelid som förbundskapten. - Foto: Johan Nilsson/TT

Hävelids julönskning: JVM-succé

För Hävelids blir junior-VM på hemmaplan ett släktkalas. Tvillingbröderna Mattias och Hugo är spelare – farbror Magnus är förbundskapten. Klart att det är kul, men här är "Mange" vår förbundskapten.


Även om spelarna i Juniorkronorna kommer få viss möjlighet att träffa familjen under några timmar på julafton är det under julhelgen enbart fokus på junior-VM på hemmaplan. På annandagen är det premiär mot Lettland i Scandinavium i Göteborg.

Men för vissa blir det nästan som vanligt. De 19-åriga tvillingbröderna Hugo och Mattias Hävelid är båda en del av truppen och farbror Magnus Hävelid är förbundskapten.

— Det är ju lite speciellt, men när vi kommer hit på samlingarna blir det professionellt. Det är klart att det är kul, men här är "Mange" vår förbundskapten, säger målvakten Hugo.

— Man känner honom lite extra kanske jämfört med andra i laget, men han är vår coach nu under de nästkommande veckorna, säger backen Mattias.

"Pratar inte så mycket"

Samtidigt är det ingen ny situation. Rollerna var identiska när trion våren 2022 tog guld i U18-VM.

— Om jag ska vara uppriktig så tänker jag inte så mycket på det, men jag blir påmind av er journalister, säger förbundskaptenen Magnus Hävelid, som gör sitt andra JVM som coach.

Förbundskapten Magnus Hävelid har sina brorsöner Hugo och Mattias Hävelid i årets JVM-lag. I bakgrunden syns målvakten Hugo.

Som målvakt har Hugo mest kontakt med målvaktstränaren Viktor Alm och backen Mattias gnuggar detaljer med backtränaren Pierre Johnsson.

— Så tar jag hand om det övergripande. Det känns som att jag pratar inte så mycket med dem, säger Magnus Hävelid och skrattar.

Tvillingarna är söner till den förre storbacken Niclas Hävelid, som har tagit OS-guld (2006) och VM-guld (1998) med Tre Kronor samt gjort nio säsonger i NHL.

— Familjerna har väl två minuter med cykel från varandra hemma i Linköping. Så vi har "Mange" nära hemma också, säger Mattias.

Hedberg blev förebilden

Hur gick det till när ni blev målvakt respektive back?

— Det var väl det klassiska – att man tyckte att skydden var coola. Sedan var jag faktiskt utespelare ganska länge innan jag fullt ville bli målvakt. Jag var forward – jag gillade att göra mål också, säger Hugo med ett leende.

En viss svensk målvakt som var lagkamrat med pappa Niclas i nästan tre säsonger (2006–2009) i dåvarande NHL-klubben Atlanta Trashers påverkade en del.

— Jag såg upp mycket till Johan Hedberg när vi bodde i Atlanta. Det var han någonstans som blev lite av min förebild.

— Mitt val blev väl lite mer naturligt. Pappa var back och jag tittade mycket på honom, fick vara med i omklädningsrummet på matcher och så, säger Mattias.

Bröderna har följt varandra i karriären, men numera tillhör Hugo Djurgården i hockeyallsvenskan medan Mattias fortsatt spelar med moderklubben Linköping i SHL.

Ta guldet som pappa saknar

— Det är lite speciellt. När man ändå spelat tillsammans hela uppväxten och bott ihop – helt plötsligt blir det nästan att vi inte ses alls. Men vi hörs på telefon ibland och stämmer av med varandra, säger Hugo.

Även pappa Niclas fick uppleva ett JVM på hemmaplan. Tillsammans med supertalanger som Peter Forsberg och Markus Näslund fick han dock nöja sig med ett silver 1993 i Gävle.

Nu vill tvillingbröderna ta det enda mästerskapsguldet som pappa Niclas saknar under sin landslagskarriär.

— Vi är här för att vinna, säger Mattias Hävelid.

Hugo Hävelid och Mattias Hävelid.
TT
/
/
/
/
AIK
/
nhl
/
/
USA
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!