Det råder JVM-feber i Sverige.
Det råder JVM-feber i Sverige. - Foto: Adam Ihse/TT

SVT:s miljonsuccé: "Kan inte bli mycket större"

JVM har varit ett framgångsrikt mästerskap för Sverige – och för SVT. Kvartsfinalen mot Schweiz sågs av över 2,4 miljoner tittare bara linjärt, en siffra som mycket väl kan ryka i kvällens final trots tuff konkurrens av "På spåret". Det här kommer sannolikt vara en av SVT:s absolut mest tittade sportsändningar i år, inklusive Vasaloppet och fotbolls-EM, säger Max Bursell, sportchef på SVT.


På förhand var diskussionen om JVM hade tappat status och intresse. Men i takt med Juniorkronornas framfart och ökad publiktryck i Göteborg har det blivit hockeyfeber runtom i landet.

Och det märks inte minst på tittarsiffrorna.

"Inte mycket som blir större"

Sveriges dramatiska kvartsfinalseger mot Schweiz sågs av över 2,4 miljoner tittare på SVT – bara linjärt.

— Det har varit ett väldigt stort intresse rakt igenom. Kvartsfinalen var den högst noterade JVM-siffran sedan finalen 2014. Man pratar ofta om räckvidd och då är det 2,4 miljoner tittare linjärt. Sedan kommer det också från SVT Play. Än så länge går det inte att lägga ihop siffrorna, men nånstans mellan 2,6 och 3 miljoner totalt såg matchen, säger Max Bursell, sportchef på SVT.

I kväll klockan 19.30 ställs Juniorkronorna mot USA i finalen. Bursell tror på väldigt höga tittarsiffror.

— Det här kommer sannolikt vara en av SVT:s absolut mest tittade sportsändningar i år, inklusive Vasaloppet och fotbolls-EM. Det är inte mycket som blir större. Sedan är det klart att man måste ha med OS och fotbollsmästerskap med svenska lag i beräkningen också.

Juniorkronorna kan ta första guldet sedan 2012.

Krockar med På Spåret

Varför har årets JVM blivit så stor succé?

— Det är något med att det är unga spelare där det här är det största de har varit med om och kanske det största de kommer vara med i karriären. De bästa är på plats, till skillnad från exempelvis senior-VM där NHL-spelare oftast är borta. Det blir också rätt underhållande och mer svängig hockey.

— Sen ska man inte glömma att det här kanske inte hade blivit lika stort om mästerskapet hade gått i maj eller september. Mycket ligger i att folk är hemma över jul och nyår och att man kollar tillsammans.

Det finns ingen risk att finalen och På Spåret "slår ut" varandra?

— Det kanske är "På spåret" som ska vara lite oroliga. Man kan titta det ena på tv och det andra på SVT Play. Hockeyn kommer gå över på SVT1 direkt efter "På spåret" så det blir en fantastisk kväll på SVT.

TT
/
Jul
/
/
SVT
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!