Spelare och ungdomar fick fly från innerplan när över 500 fyrverkeriraketer avfyrades innan avspark när IFK Göteborg mötte AIK på Gamla Ullevi i november 2023. Arkivbild.
Spelare och ungdomar fick fly från innerplan när över 500 fyrverkeriraketer avfyrades innan avspark när IFK Göteborg mötte AIK på Gamla Ullevi i november 2023. Arkivbild. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Kaoset på läktarna ökade: "Helt oacceptabelt"

Polisen tecknar en mörk bild av fotbollsåret 2023. Framför allt oroas myndigheten av den nya trenden att fyrverkeriraketer skjuts in på planen. Vi befinner oss i terrorhotnivå 4 – kan sådana pjäser komma in kan också en sprängladdning komma in på en arena, säger Per Engström på polisen.


Fakta: Polisens rapport

Polisen har släppt en rapport om ordningsläget under fotbollssäsongen 2023. Totalt ingår 555 matcher i allsvenskan, superettan och svenska cupen i polisens analys.

Antalet allvarliga incidenter på fotbollsmatcher ökade 2023 jämfört med säsongen innan. Polisen tvingades sätta in åtgärder för att återställa ordningen på 24 matcher sedan arrangören förlorat kontrollen över evenemanget, vilket är definitionen på en allvarlig incident.

Det rör 17 matcher i allsvenskan, 6 i superettan och 1 i svenska cupen.

Tre klubbar har varit involverade i mer än hälften av de allvarliga incidenterna som hemma- eller bortalag – det rör sig om Djurgården (7 matcher), AIK (6) och Malmö FF (5).

På en genomsnittlig match i elitfotbollen var dock ordningsläget ungefär detsamma 2023 som föregående år.

Enligt polisen är trenden liknande i jämförbara länder i Europa, som exempelvis Nederländerna, Danmark, Schweiz och Österrike.

Illegal pyroteknik är den vanligaste orsaken till ordningsstörningar på arenorna. Under 2023 avfyrades totalt 11 300 pyrotekniska pjäser.

Antalet allvarliga incidenter och våldet på fotbollsmatcher i landets högsta herrserier ökade förra säsongen jämfört 2022, uppger polisen i en rapport.

Polisen tvingades sätta in åtgärder för att återställa ordningen på 24 matcher sedan arrangören förlorat kontrollen över evenemanget.

— Det har tagit en ny vändning under 2023. Det är helt oacceptabelt, säger Per Engström, sektionschef på polisens nationella operativa avdelning (Noa), till TT.

"Terrorhotnivå 4"

Polisen oroas över trenden att fyrverkeriraketer skjuts in på planen, vilket betecknas som ett nytt fenomen. Exempelvis sköts det in över 500 raketer från läktarna på Gamla Ullevi innan avspark när IFK Göteborg och AIK möttes i början av november.

— Sådana matcher måste i princip avbrytas så att man kan göra säkerhetshöjande åtgärder under en match, säger Per Engström.

Pjäserna tros ha smugglats in på arenan och gömts i håligheter som finns i konstruktionen på arenan.

— Vi befinner oss i terrorhotnivå 4 – kan sådana pjäser komma in kan också en sprängladdning eller något annat komma in på en arena, säger Engström.

Ni har också mandat att avbryta matcher – har polisen varit nära att fatta ett sådant beslut under en match 2023?

— Självklart. Det har funnits tillfällen under 2023 där vi har övervägt att avbryta matcher i Stockholm – att upplösa tillståndet för evenemanget, säger Per Engström.

Ett annat exempel är den rena guldfinalen mellan Malmö FF och Elfsborg den 12 november när säkerhetsnätet vid Malmös klack inte var på plats.

— Nätet är en förutsättning för att man ska få spela klart matchen. Ska man vara riktigt hård ska nätet upp igen, annars blir det inget spel.

Enligt polisen är det nu upp till arrangörerna att skärpa sig.

— Klubbarna ska kunna arrangera det här själva utan polisnärvaro, säger Per Engström.

Runt 100 poliser och ett stort antal ordningsvakter utsattes för våld i samband med matcher förra säsongen, enligt polisen. Arkivbild.

Enligt rapporten har runt 100 poliser och ett stort antal ordningsvakter utsatts för våld i samband med matcher förra säsongen.

— Ordningsvakter är de som har råkat mest illa ut egentligen. De betraktas på något sätt som ett naturligt inslag – att det är helt legalt att angripa dem.

Möte på fredag

Det är antalet allvarliga incidenter under matcherna som ökade förra säsongen jämfört med 2022. På en genomsnittlig match i elitfotbollen var ordningsläget ungefär detsamma 2023 som föregående år.

— Det ska man inte glömma bort, men det finns arrangörer som inte tar sitt fulla ansvar.

På fredag ska representanter från polisen, Svensk elitfotboll (Sef) och Svenska fotbollförbundet träffa justitieminister Gunnar Strömmer (M) och idrottsminister Jakob Forssmed (KD).

— Vi är helt överens om inriktningen. Kommande säsong måste bli bättre än 2023, säger Per Engström.

TT
/
/
/
AIK
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hedman: "Tillbaka på nivån där jag hör hemma"

Testades positivt för dopning – tävlade i OS ändå

23 kinesiska simmare testades positivt för dopning – men fick ändå fortsätta tävla. 13 av dessa deltog senare vid OS i Tokyo 2021 och vann bland annat tre guldmedaljer. Det avslöjar Daily Telegraph, New York Times och ARD under lördagen.

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

idag 06:02
Verstappen tog hem segern före Mercedesföraren Lewis Hamilton och stallkollegan från Red Bull, Sergio Perez. Han utökar därmed sin ledning i F1-kampen totalt.

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.