Nyheter24
Annons

Orienterarna sviker O-ringen

Publicerad: 21 juli 2025, kl. 06:00
O-ringen i Jönköping noterar den sämsta deltagarsiffran på tolv år. Nu finns beredskap på framtida O-ringen med färre deltagare. Arkivbild. Foto: Ali Lorestani/TT

O-ringen i Jönköping noterar den sämsta deltagarsiffran på tolv år. Susanne Maarup, från Svenska orienteringsförbundet, tror att tävlingen kommer att locka färre deltagare i framtiden. Det är inte realistiskt att vi ska ha ett O-ringen med 25 000 deltagare. Då får vi anpassa kostymen efter hur stort O-ringen ska vara, säger hon.

O-ringen har varit en svensk idrottsklassiker och ekonomisk motor för svensk orientering.

På 1980-talet lockade tävlingen som mest 25 000 orienterare. De sprang alla fem dagarna.

På senare år har har deltagarantalet pendlat runt 20 000-strecket, där flera av de anmälda deltagit i enstaka dagar.

Inför årets upplaga av O-ringen fanns förhoppningar om ett deltagarmässigt lyft eftersom Jönköping ligger där många orienterare bor. Men några dagar innan invigningen hade bara 12 344 orienterare anmält sig, trots att O-ringens ägarbolag introducerat flera mindre tävlingar och event parallellt med huvudarrangemanget för att locka fler deltagare.

Färre i framtiden

Annons

Susanne Maarup, förbundschef i Svenska orienteringsförbundet, signalerar att orienteringssporten kan få acceptera ett framtida O-ringen med betydligt färre deltagare:

— Det är ett alternativ. Om man tänker framåt är det kanske inte realistiskt att vi ska ha ett O-ringen med 25 000 deltagare med tanke på skog, transporter och yta för camping. Då får vi anpassa kostymen efter hur stort O-ringen ska vara.

Hur påverkar det förbundets ekonomi?

— O-ringen är viktigt eftersom det är flaggskeppet och bidrar till ekonomin, men inte avgörande. Men O-ringen får absolut inte gå med minussiffror. Exemplet Åre (2023), som gick ekonomiskt back, var inte bra för oss, svarar Maarup.

Justeringar i budgeten

Annons

Det krävs mellan 13 000 till 15 000 deltagare för att en upplaga av O-ringen ska gå ihop. Därför hoppas Mikael Jansson, evenemangschef i O-ringens centrala bolag, att orienterare spontant deltar i åtminstone en etapp.

— Jag är inte orolig. Vi har gjort vissa justeringar (i budgeten), säger Mikael Jansson och förklarar varför det blev få deltagare:

— I år hade vi en begränsad camping, vilket är en faktor som gör att deltagarantalet inte blir lika högt. Vi kanske inte trodde att campingen skulle ha så stor inverkan på deltagandet.

Kommande år går O-ringen i Göteborg (2026), Stockholm (2027), Sundsvall (2028), Borlänge (2029). Det gör Mikael Jansson förhoppningsfull när det gäller deltagare:

— Vi har några spännande år framför oss. Det är attraktiva platser.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons