Bodybuilding-eliten riskerar åtal

Razzia mot gym i Göteborg gav stort fynd av anabola steroider.


Stora delar av den svenska bodybuilding-eliten riskerar åtal, skriver Göteborgs Posten.

I april gjorde polisen razzior mot flera gym i Göteborg. 15 personer greps för innehav av anabola sterioder. En stor mängd injektionssprutor beslagtogs och polisen fann även narkotika hos fyra av de gripna. En del av preparaten var till försäljning. På en av de gripna fann polisen steroider som var förpackade och adresserade.

Utredningen håller nu på att slutföras. Flera av de 15 misstänkta tillhör den svenska eller internationella bodybuilding-eliten. Fyra av dem är kvinnor.

– En av dem vi hade inne avled två dagar senare, uppger kriminalinspektör Magnus Adriansson, för GP.

Mannen, en extremt vältränad 27-åring, dog av plötsligt hjärtstillestånd.

Tiivägagångssättet för razzian i Göteborg var speciell. "Skälig misstanke" måste finnas för att ta urin- eller blodprov. Poliserna började med att besöka olika gym. På plats uppstod sedan misstanke om dopning hos de som tränade.

– Vi gick in och pratade med personerna som fanns på träningsställena. Detta tillsammans med vad vi såg gav den misstankegrad som behövs för att kunna ta urinprov, berättar Magnus Adriansson för tidningen.

Polisen i Göteborg kommer att fortsätta med liknande tillslag i framtiden. Om taktiken med razzior sprider sig över Sverige får man anta att ännu fler fall kommer att upptäckas.

Adrianssons slutsats efter att ha pratat med de gripna är nedslående för bodybuildingens rykte:

– Det är extremt svårt att komma högt upp i resultatlistorna för den som inte är dopad, säger han till GP.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!