Stockholm

IAAF överklagar korta dopningsstraff

IAAF tycker att de dopade ryskorna får för kort strafftid.


Läs mer

Internationella friidrottsförbundet (IAAF) tycker att de sju dopade ryskorna - vars manipulering med urinprov tillkännagavs strax före OS i Peking - får för kort strafftid.

På torsdagen meddelade förbundet att man vänt sig till idrottsdomstolen Cas och överklagat Rysslands beslut att stänga av friidrottarna från det datum de testades, i stället för från det datum IAAF stängde av dem.

"Det är oacceptabelt att de här aktiva, som grovt brutit mot antidopningsreglerna, skulle få ett effektivt straff på bara nio-tio månader och är fria att tävla igen sommaren 2009", säger IAAF-ordföranden Lamine Diack i ett pressmeddelande.

"Med tanke på omständigheterna kring fallet önskar vi också att avstängningarna blir längre än två år."

De sju ryskorna lämnade falska urinprov vid dopningskontroller i april och maj 2007. Men inte förrän ett år senare testades proverna med DNA-teknik och då upptäcktes att urinen kommit från helt andra personer. IAAF stängde av ryskorna just före OS i augusti.

De berörda kvinnorna är Svetlana Tjerkasova (800 m), Julia Fomenko (1 500 m), Jelena Soboleva (800 och 1 500 meter), Gulfija Chanafejeva (slägga), Darja Pisjtjalnikova (diskus), Tatjana Tomasjova (1 500 m) och Olga Jegorova (5 000 m).

TT//Anas González Cruz

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.