Måndag 26 Sep
Stockholm

IAAF överklagar korta dopningsstraff

IAAF tycker att de dopade ryskorna får för kort strafftid.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Internationella friidrottsförbundet (IAAF) tycker att de sju dopade ryskorna - vars manipulering med urinprov tillkännagavs strax före OS i Peking - får för kort strafftid.

På torsdagen meddelade förbundet att man vänt sig till idrottsdomstolen Cas och överklagat Rysslands beslut att stänga av friidrottarna från det datum de testades, i stället för från det datum IAAF stängde av dem.

"Det är oacceptabelt att de här aktiva, som grovt brutit mot antidopningsreglerna, skulle få ett effektivt straff på bara nio-tio månader och är fria att tävla igen sommaren 2009", säger IAAF-ordföranden Lamine Diack i ett pressmeddelande.

"Med tanke på omständigheterna kring fallet önskar vi också att avstängningarna blir längre än två år."

De sju ryskorna lämnade falska urinprov vid dopningskontroller i april och maj 2007. Men inte förrän ett år senare testades proverna med DNA-teknik och då upptäcktes att urinen kommit från helt andra personer. IAAF stängde av ryskorna just före OS i augusti.

De berörda kvinnorna är Svetlana Tjerkasova (800 m), Julia Fomenko (1 500 m), Jelena Soboleva (800 och 1 500 meter), Gulfija Chanafejeva (slägga), Darja Pisjtjalnikova (diskus), Tatjana Tomasjova (1 500 m) och Olga Jegorova (5 000 m).

TT//Anas González Cruz

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.