Fel vallning fällde svenskarna

- 20/02/2009, 15:05 -

Södergren sågar sina egna skidor: "Det var rena lotteriet".

Förutsättningarna under dagens 15 kilometer klassiskt för herrar i skid-VM var tuffa. Blanka isiga spår varvat med tjock snö gjorde att åkningen var ytterst svårbemästrad. De svenska hoppen Anders Södergren och Johan Olsson var rejält besvikna på skidvalet och vallningen efteråt.

– Det var rena lotteriet och jag tog fel. Helt otroligt, det är ofta det blir så här på mästerskapen. Skittrist, säger Södergen till SVT.

Varken Södergren, Daniel Rickardsson eller Mathias Fredriksson hade någon chans. Ingen av dem kom bland de 15 främsta åkarna. Bästa svensk blev den på förhand förhoppningsfulle Johan Olsson som hamnade på en åttonde plats. En Olsson som i spåret såg både trött och lite uppgiven ut och i resultatlistan hamnade 42 sekunder efter segraren. Lätt att förstå när det känns som att man åker på sandpapper.

– Man får tänka att alla andra har det likadant. Det går inte bara att bryta ihop, säger Olsson.

– Det var bara att ta sig runt i princip, förklarar han känslan.

Det tjeckiska hemmahoppet Lukas Bauer ledde loppet länge och hade vid den sista mellantiden en sekund tillgodo på tvåan Andrus Veerpalu. Men estländaren gjorde ett sanslöst starkt sistavarv och tog till slut guldet före Bauer. Trea blev skrällen Matti Heikkinen, Finland.

Skrivet av: