Nilssons bommar fällde Sverige

Den oberäkneliga vinden ställde till det för svenskorna i VM-stafetten i Pyongchang.


Den oberäkneliga vinden ställde till det för svenskorna i VM-stafetten i Pyongchang.

Mest problem fick slutsträckans Anna-Maria Nilsson - som missade fem raka skott i det liggande skyttet.

– Jävligt dåligt. Jag fick lite panik där, säger en besviken Nilsson efter Sveriges femteplats.

Anna-Maria Nilsson växlade över från Anna Carin Olofsson-Zidek som femma. Inför sista sträckan hade då Sverige häng på en medalj, bara 16 sekunder skiljde upp till ledande Tyskland.

Men lördagen blev inte Anna-Maria Nilssons dag på VM-stadion i Sydkorea.

25-åringen fick en mardrömsstart då hon i det liggande skyttet missade fem raka skott och därmed drog på sig två straffrundor.

Förklaringen till missarna: Den svåra blåsten.

– Jag tyckte det var likadana förhållanden som på inskjutningen, så jag ändrade ingenting. Men sen när jag började bomma visste jag inte vad jag skulle göra, säger Nilsson.

Eklund ändå nöjd

Femteplatsen behöll visserligen svenskan ut från vallen - men 16 sekunder från täten hade växt till dryga två minuter.

– Jag såg att lag sex, Polen, kom ut ganska tätt inpå och försökte bara hålla dem bakom mig, säger Nilsson som sedan fick rejäl revansch i stående.

Men en nolla där spelade mindre roll för slutresultatet. Sverige behöll femteplatsen och slutade två och en halv minut efter segrande Ryssland, som - efter att ha använt nio extraskott - vann stort före förhandsfavoriten Tyskland och bronsmedaljören Frankrike.

–Ryskorna gör ett jättebra lopp. Innan var jag helt säker på att Tyskland skulle ta hem det här, säger förbundskapten Staffan Eklund.

Med det svenska laget (två straffrundor och elva extraskott) är Eklund nöjd - trots Nilssons missar.

– Det är klart att det är lite surt, men jag tänker mycket på OS när det gäller det här laget. Och man ska komma ihåg att för tre år sedan hade vi inte ens något damlag.

"Värker i benen"

Den svenska som lyckades bästa i de tuffa förhållandena var Anna Carin Olofsson-Zidek. Efter Sofia Domeijs förstasträcka hade Helena Jonsson tagit över som åtta och kört upp Sverige till fjärdeplatsen. Domeij behövde plocka fram tre extraskott - Jonsson likaså. Olofsson-Zidek, däremot, behövde bara två extraskott på tredjesträckan. Därtill tog hon in 34 sekunder på täten.

– Jag hade tydligen en bra åktid, men i dag var det svårt därute. Vinden kommer och går, säger "Aco".

Härnäst väntar damernas VM-avslutning - masstarten på söndagen. Där åker både Jonsson och Olofsson-Zidek. Just nu värker det i benen, men jag måste ju orka i morgon också, säger "Aco".

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!