Silver till Södergren

- 22/02/2009, 14:30 -

Anders Södergren tog silver efter dramatisk tremil.

Anders Södergren tog silver i ett dramatiskt lopp i skid-VM:s dubbeljakt på 30 kilometer.

– Man borrar och drar och äntligen får man betalt för det slit man gör under loppet, säger Södergren till SVT efter loppet.

Efter den första halvan av loppet med klassisk stil var det dubbelt svenskt med Anders Södergren i topp före Johan Olsson.

När det övergick till fristil tappade dock Olsson efter hand, men Södergren åkte exemplariskt och höll hela loppet ut.

– Jag hade bra skidor och kände mig riktigt pigg. Tanken var att få exempelvis Northug att slita, säger Södergren, som på förhand hade bestämt var han skulle sätta in sin sista stöt.

Efter det kraftiga snöovädret i Liberec ändrades förutsättningarna för taktiken, men det struntade svenskarna i och gick ut stenhårt.

Johan Olsson tog täten och låg etta efter fem kilometer, då Anders Södergren ryckte. Men snöovädret satte stopp för en splittring av fältet och klungan var snart samlad igen.

Vid skidbytet efter halva loppet var det dubbelt svenskt i topp. Efter några kilometer av frilstilsåkningen rykte Marcus Hellner lite överraskande från fältet, men med fem kilometer kvar, i banans allra tyngsta uppförsbacke satte Södergren in ett nytt ryck och bara fem andra åkare orkade följa med.

– Jag visste ju att jag inte skulle få någon draghjälp på sista varvet så det var bara att borra på. Sedan hade jag bestämt på förhand att köra ganska hårt i långbacken på sista varvet. Kanske var jag lite för defensiv i sista branten, men jag ville inte vara vrålstum in på upploppet.

När norrmannen Petter Norrhug satte in den allra sista stöten med endaste en knapp kilometer kvar var det dock över för Södergren. Men i och med att ryssen Legkov vurpade i sista nedförsbacken kunde Anders Södergren relativt säkert bärga en finfin silvermedalj.

Italienaren Giorgio di Centa snuvade därmed Legkov på bronset.

Skrivet av: