Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mutskandalen kan ha varit hämnd

Sport | 02/03/2009 13:03

Svensklaget Kiel skakas av en enorm mutskandal. Förre tränaren kan ha hämnats.

Det var i samband med handbollens Champions League-final 2007, mellan svensklagen Kiel och Flensburg, som den aktuella mutskandalen ska ha ägt rum. Enligt tyska medier kan avslöjandet vara en hämnd från Kiels förre tränare Zvonimir Serdarusic.

Efter att den första finalmatchen slutade 28-28 vann Kiel returen med 29-27 och blev därmed Champions League-mästare. Nu har dock uppgifter om att matchen var uppgjord framkommit i tysk press. Kiel ska ha mutat domarna Miroslaw Baum och Marek Goralczyk till den andra matchen och därmed säkrat segern. Den polska domarduon är sedan tidigare misstänkta för att blivit mutade under damernas OS-final 2004 då Danmark vann över Sydkorea.

– Vi tar det här på största allvar och vill få klarhet i ärendet så fort som möjligt, säger den tyska handbollens ligaordförande Frank Bohmann enligt Flensburger Tageblatt.

Vem som ligger bakom avslöjandet är dock oklart. En teori är att det är en hämnd från den tidigare Kieltränaren Zvonimir Serdarusic som styrde laget i 15 år. Serben sparkades från sin post förra året och ska då ha varit fylld av hämndbegär. "Jag ska hämnas", sade han då enligt Expressen.

En annan teori som cirkulerar i tyska medier är att det hela är en konspiration. Dieter Matheis, styrelseledamot i det tyska handbollsförbundet, har skickat ett brev till Kiel för att få en förklaring. Matheis har vid sidan av förbundsposten även en roll i ligalaget Rhein-Neckar Löwen som har en pågående tvist med just Kiel angående världsstjärnan Nikola Karabatic. Fransmannen vill spela i Löwen men står under kontrakt med Kiel. Den här teorin låter dock lite långsökt, men ändå inte värd att slänga i soptunnan.

– Det är tunga anklagelser. Vi kommer att utreda det här ordentligt i styrelsen, men än så länge har jag inte sett några pålitliga dokument, säger Frank Bohmann.

Personen som lämnade in anmälningen om mutbrott till statsåklagaren i Berlin påstår sig vara den som lämnade över pengarna till domarna.

Skrivet av: