Jonsson bommade en för mycket

- 22/03/2009, 16:35 -

Wilhelm tog in på svenskan i världscupen.

Helena Jonsson vs Kati Wilhelm. Masstart över 12.5 km utanför Trondheim i Norge.

Med fyra tävlingar kvar är varje placering viktig för den totala världscupen. Helena Jonsson gick in i dagens tävling som ledare. I går blev hon tia, efter fyra missar i skyttet. Konkurrenten om den totala vinsten, tyskan Kati Wilhelm, kunde då efter sin femteplats knappa in på Jonsson.

I första skyttet sköt både Wilhelm och Jonsson fullt, men tyskan var snabbare. Vitryskan Darya Domracheva skidar med eld i baken och leder in i andra skjutningen.

Jonsson bommar ett skott i andra skjutningen och måste börja jaga Wilhelm som sköt fullt. I tredje är det ombytta roller; Wilhelm bommar och Jonsson är prickfri.

Jonsson hade bra glid under skidorna och nosade Wilhelm i nacken in i sista skyttet. Tora Berger, Norge, Simone Hauswald, Tyskland, och Sandrine Bailly, Frankrike, var de tre första in på fjärde skyttet, och bommade alla tre. Jonsson bommar en, Wilhelm skjuter fullt och spänningen är olidlig när Wilhelm tar tätet ut från stående skyttet. Jonsson ligger 26 sekunder efter, på en tolfte plats.

Vitryskan Domracheva arbetar hårt för att klättra i placeringarna och drar upp tempot. Hauswald hakar på med Berger tätt efter. Wilhelm tycks inte orka följa med. Berger går om och utökar det höga tempot.

Upploppsstriden står mellan fyra åkare, där hemmaåkaren Berger är starkast och tar hem vinsten. Tätt följd av Hauswald och Bailly som också de rasar in i mål, alldeles slutkörda. Domracheva blir fyra, och Kati Wilhelm femma. Helena Jonsson blir tolva efter den försmädliga missen i sista skyttet.

Ställningen i världscupen efter dagens tävling ger 872 poäng för Kati Wilhelm och 894 poäng för Helena Jonsson, som alltjämt är i ledning. Nu återstår tre tävlingar i Ryssland, med start på fredag, där allt avgörs.

Skrivet av: