Button tog pole i Australien

Button tog årets första pole position.


Britten Jenson Button tog årets första pole position i formel 1 när han var snabbast i lördagens kval i Australien. Stallkamraten i Brawn, Rubens Barrichello, fullbordade dubbeln och Sebastian Vettel startar som trea.

Brawn-stallet har varit bäst i test inför formel 1-säsongen och har utnämnts till favoriter inför premiärhelgen med en välutvecklad bil och den strategiskt duktige Ross Brawn i ledningen. Stallet motsvarade alla förväntningar med en dubbel i kvalet. Jenson Button har genom karriären vunnit ett formel 1-lopp - i Melbourne 2006 - men tog bara tre poäng under hela fjolåret och när Honda i december annonserade att stallet lägger ned sin f1-satsning såg brittens karriär som racerförare ut att vara slut. Men Ross Brawn köpte stallet och Button var mycket glad efter kvalet.

– De senaste fem, sex månaderna för oss båda (mig och Barrichello) har varit tuffa. Vi har gått från att inte ha något stall och någon framtid i racing till att ta pole här och det är helt otroligt. Jag tycker vi förtjänar att vara här efter de svåra tider vi haft, sade Button.

Brawns pole position är historisk. För första gången sedan 1970 tar ett debuterande stall tätpositionen i sitt första lopp.

– Det var en stor skillnad till killarna i toppen. Fortsätter de så här kommer de att ta hem mästerskapet halvvägs in på året, kommenterade Ferraris Felipe Massa kvalutgången.

Lördagens kval satte även stopp för två dominanter. För första gången på 38 lopp startar varken Ferrari eller McLaren i första startled. Regerande formel 1-mästaren Lewis Hamilton, McLaren, startade inte i den andra kvalomgången på grund av växellådsproblem.

En växel fungerade inte. Vi kommer att byta växellådan och får ta smällen ett byte innebär och Lewis startar från 20:e plats i morgon, sade McLarens Martin Whitmarsh.

–Jag har ingen riktig plan för loppet, det kan egentligen inte bli sämre än sista plats så vi får göra bästa möjliga därifrån, sade Hamilton.

Efter att Toyota bestraffats för regelvidrig bakre vinge och dess förare Timo Glock och Jarno Trulli flyttats till sista startled startar Hamilton från ruta 18.

Hamiltons stallkamrat Heikki Kovalainen startar på 12:e plats och Ferrariförarna Massa och Kimi Räikkönen körde till sig sjätte respektive sjunde startposition.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!