Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Haag enda ljusglimten i Tour de ski

- 01/01/2009, 17:39 -

En sjundeplats för Anna Haag blev främsta svenska placering.

En sjundeplats för Anna Haag blev främsta svenska placering i Nove Mestos skidsprint på nyårsdagen. Hellner åkte ut i kvartsfinal och Anders Södergren bröt Tour de ski redan före tävlingen på grund av ryggsmärtor.

Som enda svensk tog sig Anna Haag till semifinal. Hon låg lite efter de främsta i sitt heat, försökte avancera i den sista lilla uppförsbacken men ramlade.

I B-finalen fick Haag revansch och vann överlägset, före Virpi Kuitunen. Finskan tappade i och med åttondeplatsen ledningen i touren till landsmaninnan Aino Kaisa Saarinen. Haag klättrade till tionde plats i sammandraget.

För övriga svenska skidåkare såg det mörkt ut. Sara Lindborg och Daniel Rickardsson tog sig inte vidare från kvalet och Jenny Hansson och Maria Rydqvist liksom Marcus Hellner åkte ut i kvartsfinal.

Anders Södergren tvingades bryta Tour de ski redan före sprinten på grund av ryggsmärtor, skriver langd.se.

– Jag har en dålig rygg och det händer då och då att jag får känningar. Men så här kraftigt plågad var det länge sedan jag var, säger han till skidhemsidan.

Södergren hade höga ambitioner i årets tour - han hoppades på att vara bland de tre främsta, men det har sett tungt ut i spåren för 31-åringen. Under nyårsaftons klassiska lopp plågade ryggen honom så mycket att han övervägde att bryta loppet. Årets sista kväll spenderades på behandlingsbordet, men massagen hjälpte inte och på nyårsdagens förmiddag kom beskedet att det är färdigåkt.

Södergren är andre svensk att avbryta touren. Ett körtelvirus stoppade Mathias Fredriksson efter två lopp.

Norrmannen Petter Northug vann herrsprinten före landsmannen Tor Arne Hetland och italienaren Cristian Zorzi. Dario Cologna, Schweiz, åkte in på femte plats och behåller ledartröjan i touren. På damsidan vann Arianna Follis, Italien, före Petra Majdic, Slovenien, och Saarinen.

Skrivet av: