Bråten förbundskapten i Kanada

Norrmannen nobbar det svenska landslaget.


Flera svenska landslagsåkare i längdskidor ville ha tillbaka Inge Bråten som landslagstränare.

Men norrmannen vänder västerut i stället. Bråten blir förbundskapten för Kanada, som står värd för OS nästa vinter.

Inge Bråten var norsk landslagstränare under Dählieepoken på 90-talet och förbundskapten i Sverige under två säsonger, med guldsuccén i OS 2006 som höjdpunkt. I jakten på en sprinttränare har flera svenska åkare uttryckt önskemål om Bråten, men norrmannen har fått ett annat uppdrag. Att leda Kanada mot OS i Vancouver.

– Jag har varit Kanadavän ända sedan 1992, då jag höll en skidkurs i Canmore, säger Inge Bråten till TT.

– Kanada har tagit guld i de två senaste olympiska spelen och vi har ett mycket bra lag inför Vancouver. Alex Harvey är bara 20 år och en av de största talangerna i sporten. Vi ska vara med och slåss om guld i herrstafetten och vi ska vara med och slåss om guld i damernas sprintstafett.

Bråten får med sig den svenske vallaren Mikael Book, som sparkades från svenska landslaget våren 2007, då Bråten också avgick som svensk förbundskapten. Book engagerades sedan av Team Mekonomen, "utbrytargänget" med Anders Södergren, bröderna Mathias och Thobias Fredriksson, samt Björn Lind.

– Book var den bäste vallaren vi hade i Sverige, säger Bråten.

Trots flera svenska åkares intresse av att ha tillbaka Bråten så har han inte fått någon förfrågan från Svenska skidförbundet och landslagschefen Gunde Svan. I Kanada tar Bråten över efter sin landsman Arild Monsen, som oväntat fick sparken nyligen efter tre år som landslagstränare.

– Det var en stor överraskning för mig, säger Monsen till TT. Jag hade ett tvåårigt kontrakt, men jag hade en del synpunkter på hur verksamheten med de aktiva skulle bedrivas och det kunde deras skidförbund inte acceptera i längden, trots att vi den här säsongen har gjort de bästa resultaten någonsin.

Monsen var med och tog norskt stafettguld 1982 och har varit framgångsrik som tränare. Ett jobb finns ledigt - som sprinttränare i Sverige.

– Jag har inte haft kontakt med Sverige. Just nu har jag fullt upp med att bli färdig med Kanada, säger Monsen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!