Polisen ber om ursäkt för att oskyldiga drabbats.
1 av 3
Polisen ber om ursäkt för att oskyldiga drabbats. - Foto: Scanpix
Lars Byström menar att polisen var tvungen att ingripa för att stoppa en pågående misshandel.
2 av 3
Lars Byström menar att polisen var tvungen att ingripa för att stoppa en pågående misshandel. - Foto: Scanpix
Lars Byström, presstalesman Stockholms län.
3 av 3
Lars Byström, presstalesman Stockholms län. - Foto: SCANPIX

Polisen: "Olyckligt att oskyldiga drabbas"

Efter läktarbråket ber polisen om ursäkt för att vanliga supportrar skadades. Men att undvika ett ingripande var aldrig aktuellt.


Läs allt om läktarskandalen

Göran Rickmer, evenemangsansvarig för Hammarby Fotboll menar att klubbens personal hade lyckats stoppa bråket när polisen ryckte in.

– Det finns inte en enda människa på denna jord som kan vara nöjd med att poliser och ordningsvakter går in för att avstyra ett internbråk som sedan resulterar i att en uppsjö av människor kommer till skada, säger han till Nyheter24.

Läs mer:

Läktarbråk när Assyriska slog Bajen

Polisen anmäls efter läktarbråket

Hammarby: "Godkänner aldrig att oskyldiga skadas"

STOCKHOLM. Nyheter24 har tidigare skrivit om Bajen Fans och Hammarbys syn på läktarskandaleni fredags. Båda har kritiserat polisen för att oskyldiga skadats.

Lars Byström, presstalesman för polisen uppmanar utsatta personer att göra en anmälan.

– Det är naturligtvis något som är fruktansvärt olyckligt att personer som inte har med situationen att göra drabbas. Tyvärr är det ibland väldigt svårt att undvika att någon oskyldig inte drabbas. Det är något som vi självklart beklagar och vi tycker att de som anser att de blivit förfördelade eller har blivit slagna ska göra en anmälan så att det går att utreda, säger Lars Byström till Nyheter24.

Gick in för att stoppa misshandel

Att polisen gick in på läktaren överhuvudtaget är något som ifrågasätts.

– Det var en del bråk bland supportrarna som gjorde att polispersonalen på plats gjorde bedömningen att här är vi tvungna att gå in för att hjälpa dem som höll på att misshandlas.

Hammarby Fotboll å sin sida hävdar att klubbens personal hade lugnat ner det hela när poliserna grep in.

– Jag tittade litegrann på en filmsekvens och då såg jag inte någon av arrangörernas funktionärer i närheten. Sen är det trots allt så att det är en polisiär uppgift, vi kan inte stå och avvakta att någon annan ska avstyra en pågående misshandel om vi själva gör bedömningen att vi måste göra det.

Hur upplever du att stämningen blev när polisen gick in?

– Det uppstod ju naturligtvis en väldig irritation. Det var delar av supportrarna som gick till angrepp mot vår personal och det var det som föranledde att man använde både pepparsprej och batong.

Ni valde att gå in trots att polisen ska ingripa sist enligt rutinerna?

– Ja, men återigen vi kan inte avvakta en pågående misshandel. Om man då tänker på den som får stryk så skulle jag inte vilja att man avvaktar, utan då gäller det att man reagerar omedelbart.

Kommer användandet av pepparsprej granskas?

– Ja. Vi ser självklart rutinmässigt över våra åtgärder och det görs utvärderingar efter alla större insatser och där ingår även våran våldsanvändning.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

2 timmar sedan

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

2 timmar sedan
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

3 timmar sedan
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

3 timmar sedan
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

igår 20:40
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

igår 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.