"Vi vinner rättvist"

Seriefinalen i Ejendals arena under onsdagskvällen började som en jämn och tuff historia. Men slutade med en överlägsen seger för hemmalaget som vann över Växjö med klara 8-3 efter bland annat tre mål av senaste nyförvärvet, Daniel Hermansson.

Leksand vann seriefinalen mot Växjö med klara 8-3.
 - Matchen var jämnare än vad slutresultatet visar. Men vi står för en mycket bra insats och drar ifrån i sista perioden. Vi vinner stort men jag tycker inte att det är någonting vi ska skämmas över, sade matchens stora poängkung, Daniel Hermansson, 27, till Nyheter24 efter matchen.

Trots hemmalagets storseger så var det gästande Lakers som började bäst. Växjös ledningsmål kom redan efter drygt tre minuters spel då Magnus Christiansson var sist på pucken i en kontring då han via ribban fixade 0-1.

Men det var efter Lakers ledningsmål som Hermansson klev in i handlingen.

Han stod två gånger om rättplacerad framför Oscar Ahlsenfeldt i bortakassen och var där oerhört svårstoppad. Innan perioden var över så hade han lyckats pricka in två returer och helt på egen hand fixat en hemmaledning.
 - Det är alltid roligt att göra mål och speciellt när man kommer till ett nytt lag. Då är det skönt att kunna visa upp sig direkt från start, sa Hermansson.

Leksand fick en drömöppning på mittperioden då backjätten, Jean-Luc Grand-Pierre, enkelt gled igenom ett oerhört passivt Växjöförsvar. Han fick skjuta och även, helt ostört, ta hand om sin egen retur fram till 3-1. Då hade vi bara spelat 14 sekunder.

Ledningen utökades bara ett par minuter senare till 4-1 genom mål av Pelle Prestberg i power play.

Redan här kändes matchen avgjord.

Men gästande Växjö gav inte upp utan krigade sig återigen in i matchen.

Man visade en stor moral i hela laget och lyckades efter kvarten spelad av period nummer två få in en reducering. Daniel Åhsberg tog sig igenom ett stillastående, blåvitt försvar och hittade en lucka mellan benskydden på Eriksson.

I sista perioden tog Leksand en time out redan efter ett par minuter då Lakers hade fått in ytterligare en reducering redan efter 16 spelade sekunder.

Enligt Hermansson så var det tränare Leif Strömbergs väl valda ord som återigen vände matchen.
 - Ja, han fick oss att vakna till liv efter en dålig start. Vi kom överens om att vi inte skulle släppa in dem i matchen igen. Vi hade sagt redan inför mötet att vi skulle jobba hårt i 60 minuter för att ta vinna.

Leksand gjorde som Strömberg hade sagt.

Efter "Strumpans" väckning så tog dalalaget över fullständigt. Eric Johansson, Tomas Kollar och Pelle Prestberg gjorde alla tre varsit mål fram till 7-3 och då hade vi bara spelat fem minuter efter de blåvitas time out.

När det återstod två minuter av matchen så tilldelades Leksand ett straffslag efter att Marcus Weinstock blivit neddragen i en kontringssituation. Hermansson fick härmed chansen att fullborda sitt hattrick.
 - Ja, eftersom att jag redan hade gjort två mål så sa Strömberg att jag skulle få chansen till ett tredje.

Hermansson tog hand om straffen och gjorde det på absolut bästa sätt.

Han lurade ner Ahlsenfeldt i kassen, lirkade över pucken på backhandsidan och lyfte upp den i nättaket.

27-åringen har nu stått för sex poäng (4+2) under sina tre första matcher i Leksand. Han säger själv att han trivs väldigt bra i sin nya klubb och att det ska bli skönt att fira julen som serieledare.
 - Absolut, jag trivs jättebra. Det kändes bra redan under första träningspasset. Det är härliga grabbar i laget och en skön stämning, så jag har ingenting att klaga på.

Leksand leder nu serien fyra poäng för Växjö och sex pinnar före största konkurrenten, Mora, som tog sin nionde raka seger genom att besegra Malmö på bortais med 1-4.