Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
19 988
reaktioner idag

Sjukdomen kunde ha stoppat VM-favoriten

Hanna Falk, 21, fick sitt genombrott förra säsongen, med två världscupsegrar och OS i Vancouver. Nu är hon favorit på den individuella VM-sprinten imorgon. Men i somras var VM i fara, när hon förlorade hon synen på ena ögat.

"VM-banorna passar mig bra"

"Jag vet att jag har tränat bra och är stark"

Falk förlorade synen i somras

OSLO Hanna Falks förberedelser inför VM i Oslo kunde ha varit bättre. I söndags under sprintsemifinalen i Drammen stumnade hon totalt, efter att ha känt sig illamående. Efteråt kördes hon till sjukhus för undersökning.

I ett pressmeddelande på Skidor.com skriver svenska skidförbundet, att det inte ska vara någon fara med Falk.

”Efter omhändertagande och vila gav läkarundersökningen svaret att Hanna inte drabbats av något virus. Hon piggnade också till snabbt. Någon fara för VM är det alltså inte som läget var på söndagskvällen.”

Men problemen för Falk började redan i somras, när hon plötsligt tappade synen på höger öga under ett träningspass. Hon fick diagnosen APMPPE, en ovanlig ögonsjukdom som förbryllar läkarkåren.

– Det är inte en så jättevanlig sjukdom. Samtidigt var det inget jag kunde påverka, så det var inte så mycket jag kunde göra åt det, sa Falk till SportExpressen.

Falk är nu helt återställd från ögonsjukdomen och när Nyheter24 får en intervju med henne, befinner hon sig på sprintlagets uppladdningsläger inför VM.

Du hade en fantastisk säsong förra året. Känner du mer press från omgivningen denna säsong?

– Jag lite, mest att jag sätter högre press på mig själv. Har man en gång varit där uppe så vill man vara där igen. Jag försöker att inte läsa så mycket vad som skrivs i media. Det kan vara stressande i längden. Sen sätter omgivning självklart press på mig efter förra säsongen, men sånt hör till. Jag försöker fokusera mest på mitt eget, säger Falk.

Hur passar VM-banorna dig?

– Jag tänker inte så mycket på om de passar eller inte, man måste kunna åka på alla banor. Men jag tycker att sprintbanan är rolig, med sin småkuperade inledning och en flackare avslutning, säger Falk.

Vad har du för förväntningar på VM?

– Jag att jag kan vara med där uppe och kriga om medaljerna. Det kommer bli en häftig upplevelse att åka VM i Norge med mycket publik och enorm stämning, säger Falk.

Falk säger att hon har följt sin plan inför VM och tycker att förberedelserna gått bra. Och likt Charlotte Kalla och Anna Haag, handlar det mycket om att hitta en bra känsla i huvudet.  

– Jag vill vara sugen, känna glädje och vilja fajtas. Jag vet att jag tränat bra och är stark, menar Falk.

Imorgon får vi svar på frågan om Falk lyckas ta en medalj i individuell sprint. Men hur det än går, för den flygande Falken från Ulricehamn, kom ihåg att hon bara är 21 år och i början av sin skidkarriär.

KOMMENTARER

Innan du kommenterar: läs våra regler