Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

11 september 2001

11 september-attackerna är det största terrorattentatet i världshistorien – som tisdagen den 11 september, 2001 bland annat raserade World Trade Center, i New York


Fyra amerikanska passagerarflygplan kapades varav två av dem flögs in i World Trade Centers tvillingtorn på Manhattan, i New York, det tredje flygplanet flögs in i och ramponerade delar av det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon i Washington D.C. och det fjärde havererade på ett fält utanför Shanksville i Pennsylvania. 


Dödssiffran brukar varierar mellan 2 700 och 3 000 och exakta siffror på offren är alltså ej fastställda med säkerhet. Dessa siffror inkluderar de nitton kaparna, vilka är medlemmar i den islamitiska al-Qaidarörelsen.


De allra flesta dog i eller nära tvillingtornen, antingen då de attackerades eller rasade – vilket har gjort att attackerna mot tvillingtornen har fått mest uppmärksamhet i media.