Johanna Toftbys stalker döms till fängelse

 

Äntligen! I dag klockan 11.00 kom domen mot min stalker som var åtalad för bland annat olaga förföljelse och olaga hot. Och hon är dömd nu. Jag kan inte med ord beskriva hur det känns just nu. Jag är lättad, jag har haft ett rent helvete med den här människan. Hon har helt medvetet hotat med att döda mig och mina barn. Att tingsrätten bekräftar vad hon gjort känns som en så stor upprättelse.
[…]

Hon blev dömd för olaga förföljelse, olaga hot och övergrepp i rättssak. Samtidigt fälldes hon för flera brott mot andra människor också.
Som straff får hon en månads fängelse, skyddstillsyn och ska genomgå en behandling. Eftersom tingsrätten skriver att det är stor risk att hon fortsätter med dessa brott så blir det fängelse kombinerat med tillsynen för att minska risken. Månaden har hon redan suttit av eftersom hon varit häktad, men att det ens blir fängelse känns som en stor seger.
Jag hade förstås önskat hon fick sitta inlåst längre men en fängelsedom och påföljden känns ändå som en lättnad och en seger. 
Hon ska dessutom betala mig 25 000kr i skadestånd. // Johanna Toftby

Efter att ha flyttats fram flera gånger pga corona så kom då slutligen domen i rättegången mot den kvinna som bland annat trakasserat Johanna Toftby i över 10 års tid.
Jag vet hur påfrestande det varit för Johanna att domen blivit försenad gång på gång, en vecka i taget, men nu är den alltså här och om jag förstår det hela rätt så har den åtalade dömts på alla punkter utom en, punkt 1..
Inne på Johannas blogg kan du läsa om hennes känslor kring att kvinnan slutligen blev dömd.
Att den här människan behöver behandling är ju ställt utom varje rimligt tvivel (för att fortsätta på juridik-lingo) och jag hoppas att hon får all den hjälp hon kan tänkas behöva.

Vad säger man?
”Grattis till domen”?
Det skrev jag innan, men det känns ju helt fel, som att det skulle vara något att gratulera – att äntligen ha fått gehör för trakasserier som pågått i tio år? ”Skönt att de tror på dig”, absolut, men grattis?
Hade kvinnan friats hade jag kunnat förstå att man beklagar det, men man gratulerar väl ändå inte till en fällande dom?
Eller?

Vill du läsa mer om det här så hittar du inlägg här, här, här, här och här

69 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Bra!!!!!!!

  När programmet stalker gick så tog experter där upp hur stalkers fungerar. Det enda som stoppar en stalker är att ignorera och inte ge varken positiv eller negativ respons på stalkerns alla kontakt försök. Den här uppmärksamheten kommer aldrig stoppa stalkern utan tvärtom ge näring till att fortsätta.

   Varje influenser vill ju ha uppmärksamhet, till varje pris!

    Nja inte kansek någon som hotar att döda en eller ens familj?

    Sjuk kommentar!

   Att man inte ger en stalker uppmärksamhet betyder inte på något sätt att den slutar stalka.

    Nej det gör det inte. Det var inte det jag sa heller. Sen ska sånt här såklart anmälas och det är helt rätt att hon blev dömd. Även om straffet är orimligt lågt. Men med den uppmärksamhet hon fortsätter få av detta så tror jag inte att hon kommer sluta.

     Eller jo. Det var typ precis det jag skrev såg jag nu. Formulerade mig tokigt. Ska man ha någon som helst chans att stoppa en stalker så måste man sluta ge den vad den vill ha – respons.

      *Kollar ett avsnitt av stalkers,*
      ”Jag vet hur stalkers funkar, jag är expert på stalkermentalitet”

       Nej men de i programmet jobbade ju med detta och var experter. En stalker vill ju ha respons. Oavsett vilken. Så hur skulle det få dom att sluta stalka genom att fortsätta ge precis det dom vill ha?

   Fast nä, lägg ner med de obehagliga vibbarna och kommentarerna. Det är som att ni indirekt försöker skylla på offret, typ att ”åh men hon skrev om henne på sin blogg, så hon får skylla sig själv!”. Lite så… rätt sjukt beteende faktiskt.

   Har en vän som stalkat av sitt ex. Två år av totalt ignorerande och han slutade inte. det funkar inte på alla.

    Nej det funkar inte för alla. Men det fungerar garantetat inte att få dom att sluta genom att fortsätta ge dom precis det dom vill ha. Det ger ju bara energi att fortsätta stalka.

  Fast en månad är ju bara trams. Tre år kanske? Då hade hon iofs varit ute efter ett och ett halvt men ändå. En månad är ju lite löjligt.

   Samma med Catrin Hedlund, hon har ju egentligen inte fått något ”straff”.

    Hennes straff blir ett liv i fattigdom. Priset för ett par ”gratis” resor till Polen.

    C.H måste ju vara förbannad på Corona, hur ska hon nu tjäna pengar i sommar? :/

   Man måste sitta inne två tredjedelar av sitt straff. Blir man dömd till 3 år måste man alltså sitta 2 år, resterande 1 år blir villkorlig

  Tio år! Skulle ta saken i egna händer efter tio månader. ”Naj, du måste följa lagen, annars är du lika dum som den du trycker till” = det skulle jag inte bry mig mycket om.

   Det är bara vänster-svenskar som tänker så. Men hade de kört samma argument i idollandet usa hade folk skrattat åt dem. Här är folk alltid på den utsattes sida och tycker typ man kan göra vad som helst mot någon som våldtagit/skadat/mördat någon i ens familj. Håller med helt.

    Hahaha va?

  Internetförbud i typ livstid.

  Dagens Nellie (förlåt…): måste kännas lite surt för ett företag som gjort en speciell låda med Nellies bild på och ”speciella” kombinationer av klockor och armband, med texten på lådans insida: -Jag driver en av Sveriges största bloggar!

  Jaha, vilken blogg då? Den är ju nerlagd! Finns inte ens de gamla inläggen kvar att läsa.

  Som sponsrande företag hade jag nog blivit lite sur. Eller räknar de med att lyftet (?) på youtube ska kompensera? Jag läste hennes blogg men kollar inte hennes youtube alls.

   Verkar som det!

   Haha jag tänkte också på det. Men är absolut inte förvånad, Nellie har/hade stora plattformar ja, men hon är absolut inte professionell och aldrig varit i jobbsammanhang.

  Har också otroligt stor förståelse för Johanna, måste varit extremt jobbigt att ställa sig in på ett avslut men gång på gång bli ”snuvad” på det. Tyvärr blir det konsekvenserna av nuvarande situation, personalsituationen är tyvärr väldigt påverkad inom stockholmsdomstolarna just nu. Vi anställda kan sällan jobba hemifrån och måste precis som alla andra stanna hemma vid minsta snuva, så vill ni underlätta för oss och för alla parter som väntar på besked; följ FHM:s rekommendationer, åk inte kollektivt bara för nöjes skull och hjälp oss att minska smitta ❤️

   Johanna Toftby tillhör verkligen inte mina favoriter, men det var väl en bra dom? Så fort jag hör hennes namn, tänker jag på hur hon utnyttjade den stackars Annika och hennes familj för sina egna syften.! Karma!

  Känns ju som nån som behöver sluten psykiatrisk vård i en lång tid framöver, fängelse lär inte hjälpa mot psykisk sjukdom.

   *personlighetsstörning

   Verkligen, störd jävla människa

  Herregud vad Ida Warg och Pärlan är pinsamma i senaste avsnittet i podden… Alltså dom sågar verkligen mäklaren som inte gav dom deras drömhus! dom har varit med och budat i tiotals år och aaaldrig har der gått såhär! Deras drömhus, och nu är dom rädda att fortsätta buda.. Så jobbigt när influencers inte får som dom vill stackarna!! Bara för att dom vann budet så är det fan inget garanti att man har vunnit. Det borde dom ha vetat som varit med så länge i gamet….

  Orkar fan inte med dom två.

   Fast förstår deras besvikelse

    Klart man får bli besviken, den risken får man alltid ta! Men att bete sig som att mäklaren gjort ett brott mot dom, och tro sig va hela världen på dethär sättet är osmakligt.. Och naivt. Tror mäklaren tackar för att dom inte fick köpa huset just nu! Skulle inte Ida ha varit där skulle Pärlan ha outat mäklare, nu sa han bara en massa fula ord mot den människan. Inte för att det är ok det heller.

     Men va..?
     Nä det är ju en kass stil. Stackars mäklaren 🙁

     Vad gjorde mäklaren?

      Han svarade inte alltid när de ringde hen.. Så jobbigt. Och så meddela mäklaren att dom inte fick huset trots höga bud. Och där rasade deras värld. Stackrarna fick inte sitt DRÖMHUS! så nu ska det hängas ut och tyckas synd om dom i tusen podd avsnitt framåt antar jag…

      Hur kan man vara så sjukt upp i sig själv, och tro sig vara bättre än andra? Så osmakligt och patetiskt.

       Och att de varit med om 100 budgivningar? Hur många drömhus har de kollat på? Himla nötter, att gå och ringa på hos hus till salu är inte heller OK.

     Mäklaren har väl inte gjort något fel. Säljaren bestämmer ju i slutändan vem dom säljer huset till. Puckon.

  Kenzas tiktok videos ? när kommer ett inlägg?

   Hur ser man dessa ?

   Varför ska det finnas ett inlägg om det? Gör hon något unikt? Hon dansar väl bara?

   Jag trodde det där Tiktok var för barn…?

  Stackars Johanna, hemsk situation hon befunnit sig i med den galningen. Bra att hon fått ett straff, trots att det är alldeles för lågt.

  Varför togs min kommentar bort? Jag skrev att jag har svårt för JT efter hennes utnyttjande av Annika med familj? Förstår att det inte hänger ihop med stalker, men en förklaring till att jag inte är så Caring från min sida. Karma o s v..

  Vad nu?

  Förtydligande: Hon är dömd till skyddstillsyn med föreskrift om särskild behandlingsplan (kontraktsvård) och sk. 28:3 fängelse. Det innebär att hon kommer att sitta i fängelse 1 månad kombinerat med en längre skyddstillynsperiod (skyddstillsyn 3 år antar jag och av behandlingsplanen framgår hur lång behandling). Bryter hon behandlingsplanen så kan skyddstillsynen undanröjas så blir det fängelse istället. Uppenbarligen behöver den här människan hjälp…

   Tillägg: många vill hellre ha ett kortare fängelsestraff än en skyddstillsyn, för det är tydligen jobbigare att vara övervakad och hålla sig borta från trubbel i 2-3 år framöver 😉 så jag tycker ändå att Johanna ska vara nöjd!

    Du är i sig inte övervakad och jag vet att kvinnan tycker detta var ett väldigt lindrigt straff som hon fick. Hennes advokat sa att dom var väldigt nöjda och fick igenom det dom ville. Ett ett telefonsamtal i veckan och ett var 14 dag i en kvar. Vet jag inte om jag ska räkna som straff

   Men hon hade väl redan suttit av fängelsetiden genom häktningen?

    Ja exakt, man räknar av tiden personen suttit häktad. Och hon frias enbart på punkten 1.1, men döms för punkten 1.2-1.5 om jag förstår det hela rätt?

   Nej, personen är inte dömd till kontraktsvård (skyddstillsyn med föreskrift om särskild behandlingsplan). Personen är dömd till skyddstillsyn med särskild föreskrift om behandling kombinerat med en månads fängelse (fängelsestraffet har redan verkställts i och med häktningstiden). Skyddstillsyn är alltid under ett år (om man inte döms till k.vård då kan den vara längre). Under skyddstillsynen har man under ett års tid regelbundet möten på frivården (hur regelbundet beror på risknivån för återfall i brott personen bedöms ha). Personen ska under det året även genomgå föreskriften om behandling. Behandlingen kan ske i kriminalvårdens regi eller annan verksamhet tex Psykiatrin. Man får även en prövotid som är under tre år. Vilket innebär att man under de tre åren måste ”sköta sig”, dock är det bara under det första av tre år som du har skyddstillsyn och kontakt med frivården.

   Kontraktsvård är något annat, men det orkar jag inte förklara nu.

    Kontraktsvård är ett annat ord för straffet skyddstillsyn med föreskrift om särskild behandlingsplan. (Källa kriminalvården)

    Helt rätt.

    Kontraktsvård är en helt annan påföljd. Den typen av behandling gäller oftast någon form av missbruksproblematik eller relationsvåld.

    Handlar det om psykiatrisk problematik måste man dömas särskilt till rättspsykiatrisk vård (efter att en undersökning gjorts på rättsmedicinalverket) och då har det inte längre något med kriminalvården att göra.

    I detta fall så pratar hon enbart via skype med en övervakare var 14:e dag i ca 15 min. Behandlingsprogrammet är en gång i veckan via skype med en på kriminalvården (tid ca 30 min). Du har helt rätt i det du beskriver.

   Hon sitter inte en månad då hon satt häktad i 4 v. Vet du ens vad den behandlingen går ut på? Prata en stund via Skype en gång i veckan. Sen via Skype med sin handläggare var 14:e dag. Skyddstillsyn i 1 år och dom andra två övervakas hon inte. Vad vet du om vad Johanna har gjort mot den tjejen innan? Vi ska inte döma någon utan att veta varför den tjejen utagerade mot J

  Nej, den tilltalade dömdes för olaga förföljelse. Olaga förföljelse är flera gärningar som sammantaget blir olaga förföljelse (tex som grov kvinnofridskränkning). Men hon anses inte ha begått en av gärningarna/delpunkterna inom olaga förföljelse, ofredandet. Men det anses ändå sammantaget vara olaga förföljelse.

  Om hon helt hade frikänts från olaga förföljelse hade det stått ”Åtal som den tilltalade frikänns från” och sen listats efter det.

  Att bli utsatt för detta i så många år och sedan får hon så litet straff tycker jag. Jag skulle inte vara nöjd med det. Tänk vad jobbigt det måste varit.

   Tror fler än du har missat att det inte gäller under flera år. Kolla in datumen då kvinnan blev dömd för dom olika punkterna. J hade påstått att det skulle finnas 400 inlägg som ej kunde bevisas under rättegången. Därav blev hon ej dömd för en punkt. Så J har alltså inte blivit utsatt för kvinnan under många år. För varför kunde man inte bevisa det under en 2 dagars rättegång där hon hade möjlighet till att bevisa det. Fanns inget att visa upp

  Camilla vet du om Alexander erwik någonsin fick betalt av Anna book? Jag kom att tänka på det i och med hennes senaste drama.

   Nej. Han skrev ett FB-inlägg om det senast i veckan.

    Nej, det inlägget är jättegammalt.

     My bad.

  Jag är förstås lika off topic som många andra här när jag ber er att sluta vara just – off topic.

  När man kommer in på Bloggbevakning sitter man inte rimligen och läser allt som publiceras. Man gör som i vilket medium som helst och kollar rubrikerna, öppnar eventuellt inlägget och sedan kanske kommentarerna. Man gör det för att läsa vad andra tyckt om det inlägg som råkade intressera, man vill inte behöva scrolla förbi funderingar kring saker man ofta inte ens förstår vad de handlar om.

  Det blir också väldigt svårt att följa kommentarsfältet när ni gör så här. Man sitter där och frågar sig vad en person skriver om, skriver hen om inläggets ämne nu eller om något helt annat? Det blir rörigt.

  De av er som vill diskutera fritt om vad som helst har ju det här ”öppna spåret” där ni kan rasta er. Gör det – och låt inläggens kommentarer handla om inläggets ämne så får vi alla en bättre bloggbevakning och inte som nu en soppa som tråkar ut.

   Trådkapare också!
   Håll er till öppet spår med era anekdoter och torra skämt!

   Men en del OT-skapare bara MÅSTE skriva och få svar i vilket inlägg som helst. Deras fråga är så viktig att de inte kan vänta till Öppet spår. Så jag håller med dig:
   Håll er till vad inlägget handlar om.

  Gäller även trådkapare och folk dom inte kommer med annat än nonsens och drar ifrån diskussionen pga onödiga anekdoter.

   Ska vara under OT- kommentaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.