Mariann Eriksson och Kim Jakobsson skriver om varför politikerna bör prata om klimatfrågan
1 av 3
Mariann Eriksson och Kim Jakobsson skriver om varför politikerna bör prata om klimatfrågan - Foto: Ap
Mariann Eriksson, marknadschef, Världsnaturfonden WWF
2 av 3
Mariann Eriksson, marknadschef, Världsnaturfonden WWF - Foto: Ola Jennersten / Ola Jennersten
Kim Jakobsson, VD för Ungdomar.se
3 av 3
Kim Jakobsson, VD för Ungdomar.se

WWF: "Satsa på klimat- frågan om ni vill ha framtidens väljare!"

Två tredjedelar av Sveriges unga uppger att partiets engagemang i klimatfrågan kommer att påverka vilket parti de kommer att rösta på, enligt en ny undersökning från Världsnaturfonden WWF.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Detär de unga som är framtiden. Politiker, lyssna på dem.

Iår är det Earth Hour den 29 mars kl 20.30. Under flera års tid har halvaSveriges befolkning släckt under WWFs Earth Hour som en symbolhandling tillpolitikerna att de ska agera i klimatfrågan. Politikerna lyssnar inte – och dethänder för lite. I år är det valår och vi vill vara med och sätta klimatfråganpå den politiska agendan. Med temat de fyra klimatförstörarna: bilen, biffen,bostaden och börsen.

Enligten ny undersökning utförd av Cint på uppdrag av Världsnaturfonden WWF, med över1000 unga svenskar i åldern 15 - 25 år, uppger nästan tre fjärdedelar att detycker att det är viktigt eller mycket viktigt att det parti de röstar påsatsar på klimatfrågan.  En klarmajoritet – nästan två tredjedelar – uppger i undersökningen att partietsengagemang i klimatfrågan kommer att påverka vilket parti de röstar på.

85procent anser att politiker och beslutsfattare generellt måste göra mer för attstoppa klimatförändringarna. Endast 6 procent vill säga till statsministerFredrik Reinfeldt att han gör ett bra jobb för att stoppa klimatförändringarna.

Undersökningenvisar att 78 procent vill att det ska vara enklare att resa klimatsmart ochvill att ansvariga politiker ska göra det lättare för dem att resa med hållbar,fossilfri och bra kollektiv trafik. Det är svårt att göra klimatsmarta val närdet exempelvis i dagsläget satsas stort på att bygga ut bilvägar och det iblandär mycket billigare att flyga än att ta tåget. Varför?

Enmajoritet av Sveriges unga vill enligt undersökningen se fler klimatsmartamenyer med mindre kött inom vård och omsorg. Över två tredjedelar vill havegetariska rätter två dagar i skolan, till exempel. Ändå finns det skolor som överhuvud taget inte serverar vegetariska alternativ.

Enstor del av våra statliga pensionspengar investeras i fossil olja, gas och kol,med enorma konsekvenser för klimat och miljö. Det är självklart att vårastatliga pensionspengar borde investeras i hållbara och förnybaraenergilösningar och därför är det inte konstigt att en majoritet i undersökningen(67 procent) håller med om detta. Det är däremot förvånande att politikernainte gör mer.

Klimatetär något som unga oroar sig för och tänker på väldigt ofta. Ni måste ta det påallvar om ni vill vinna deras förtroende. Klimatfrågan måste bli en valfråga. Detär den som kommer att avgöra vår världs framtid. Det är inte för sent att vändaden negativa trenden. Men det börjar bli ont om tid och ni måste agera nu! Villni ha framtidens väljare med er är det ett hett tips.

WWF:s Ungdomsråd
Mariann Eriksson, marknadschef,Världsnaturfonden WWF
Kim Jakobsson, VD, Ungdomar.se och we_change

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Pratar politiker för lite om klimatfrågan?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.