Onsdag 14 Apr
Stockholm

Gustav Fridolin (MP): "Nu kräver vi ett svar, Jimmie Åkesson"

Gustav Fridolin, Miljöpartiet
Gustav Fridolin, Miljöpartiet. Foto: VILHELM STOKSTAD / Vilhelm Stokstad / TT

"Kanske kan du svara nu i stället, Jimmie Åkesson: var en röst på er en röst på en partigrupp med Front National?", skriver Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet.

841 Kommentarer
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Nu får det vara slut på mörkandet, Jimmie Åkesson! Du har nyligen kallat det franska rasistpartiet Front National för "fräscht" och "modernt", och på er valvaka i går jublade ni över partiets framgångar i valet. I onsdags höll deras grundare och parlamentariker Jean-Marie Le Pen ett valmöte där han önskade att Afrika skulle drabbas av ebola så människor dör hellre än flyr till Europa. Tidigare har Le Pen kallat Förintelsens gaskamrar för en "historisk bagatell".

Är det detta parti du kommer bilda grupp med i EU-parlamentet?

Front National är ett av de rasistiska partier som går mot valframgång i ett Europa härjat av ekonomisk kris. Däremot behöver inte det betyda att Le Pen får inflytande. För att kunna påverka i parlamentet måste man tillhöra en partigrupp, och för att bilda en grupp behövs ledamöter från flera olika länder. De flesta partier på den främlingsfientliga högerkanten, som Dansk Folkeparti och UK Independence Party, har gjort klart att de aldrig under några omständigheter ger Front National och Jean-Marie Le Pen möjligheten att låta sin rasism och antisemitism påverka Europa.

Men inte Sverigedemokraterna. Tvärtom. SD och Front National samarbetar redan i den europeiska plattformen för högerextrema partier EAF som är tänkt som en grund för att bygga en partigrupp i EU-parlamentet efter valet. Front Nationals partiledare Marine Le Pen, Jean-Maries dotter, har besökt Sverige för att träffa Jimmie Åkesson och lägga upp grunderna för ett samarbete.

Ändå har SD under hela valrörelsen gjort allt de kan för att slippa prata om vilka man ska samarbeta med i Bryssel. Av goda skäl. I de sista dagarna innan holländarna skulle gå till val tappade deras främlingsfientliga parti PVV uppemot tio procent eftersom partiledaren öppnar för att släppa in Jean-Marie Le Pen i en grupp, den "franska ebolomannen" som han kallades för i nederländsk press.

I går var den sista dagen att rösta i valet till Europaparlamentet. Sverigedemokraterna fick skrämmande många röster, trots att de under hela valrörelsen lät bli att ge väljarna ett ordentligt svar på vilken politik de vill driva eller vilka de tänker samarbeta med.

Men kanske kan du svara nu i stället, Jimmie Åkesson: var en röst på er en röst på en partigrupp med Front National? Kommer ni att ge Jean-Marie Le Pen inträde i en grupp och möjlighet att låta sin rasism och antisemitism påverka europeisk politik? Ja eller nej?

Och avslutningsvis till dig som har läst den här texten; har du läst så här långt är det värt att dela vidare texten och hjälpa till kräva svar från SD.

Sverige har rätt att veta, och Jimmie Åkesson är skyldig oss ett svar.

Gustav Fridolin,
Språkrör, Miljöpartiet

--

LÄS MER: Här är åsikterna Jimmie Åkesson vill samarbeta med

LÄS MER: 16 vidriga åsikter som Europa röstade på och du borde känna till

LÄS MER: "Det är inte vi som är ett hot mot demokratin – det är ni"

841 Kommentarer
Kopiera länk
Dela
Hjälp till att avkräva Jimmie Åkesson på ett svar: