Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Vi måste bekämpa både fattigdom och klimatförändringar"

Helena Leander (MP)

Helena Leander (MP)

TT NYHETSBYRÅN

Debatt | 16/08/2014 14:08

REPLIK. "Vi behöver både bekämpa fattigdomen och klimatförändringarna, och stödja fattiga samhällen i att anpassa sig till de klimatförändringar vi redan intecknat", skriver Helena Leander (MP).

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är lite oklart varför JosefFransson ägnar så stor del av sin debattartikel till attproblematisera hur komplex klimatvetenskapen är om syftet ”påintet vis” är att argumentera för att vi inte ska eftersträvaminskade utsläpp av växthusgaser. Visst finns det ett visst måttav osäkerhet i forskarnas modeller, men om något torde det tala förstörre säkerhetsmarginaler än för passivitet. Dessutom måste manskilja på osäkerhet om hur mycket växthusgaser vi kommer attsläppa ut framöver och hur klimatet kommer att reagera på det. 

Detsistnämnda får vi vackert förhålla oss till, men det förstnämndakan vi faktiskt påverka. Med dagens utsläppstrender är det tyvärrinte alls osannolikt med en uppvärmning på fyra grader, men det ärsom sagt upp till oss.

Och ja, jag säger oss, trots att lillaSverige står för en så liten del av världens utsläpp. Per personär våra utsläpp inte små. Det är alla små människor, svenskarsåväl som kineser, som tillsammans står för världens utsläpp.Vi kan inte förvänta oss att Kina ska ta sitt ansvar om inte vi tarvårt.

Att ”de ökade mängderna CO2 iatmosfären varit en välsignelse för vår värld” är ett rättdrastiskt uttalande som knappast alla håller med om. IPCC framhållervisserligen att jordbruket på vissa håll i världen har gynnats avklimatförändringarna, men de negativa konsekvenserna överväger.Orättvist nog är det i allmänhet redan utsatta människor ifattiga länder som drabbas hårdast, trots att de har minst skuld iproblemet, vilket gör Franssons linje att sättafattigdomsbekämpningen före klimatet lite svårgenomförbar ipraktiken. För hur ska vi bekämpa fattigdomen hos människor utanatt samtidigt bekämpa de klimatförändringarna som hotar deraslivsförutsättningar? 

Vi behöver både bekämpa fattigdomen ochklimatförändringarna, och stödja fattiga samhällen i att anpassasig till de klimatförändringar vi redan intecknat. Här har vi i derika länderna, som gjort vår resa till ekonomiskt välstånd tillpriset av höga utsläpp, ett mycket stort ansvar.

Helena Leander (MP)
Klimatpolitisk talesperson

Håller du med?