Onsdag 28 Sep
Stockholm

Anny Berglin: "Lugn, det är okej att kalla SD:s väljare för idioter"

Anny Berglin, feminist
Anny Berglin, feminist. Foto:

"Jag tänker att det nog är rätt okej att kalla SD:s väljare för idioter. De vet att SD inte gillar transpersoner och tiggare, och det är faktiskt idiotiskt", skriver feministen och vänsterpartisten Anny Berglin.

Kommentera (37)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Följ Anny Berglin på Twitter: @AnnyBerglin 

Sverigedemokraterna ökade mycket över nästan hela landet i valet. Det kan ingen ha undgått. Inte heller kan någon ha undgått de många ropen på förståelse. På diskussion. På god ton. Som att det vore en magisk formel som gör att SD kommer minska i nästa val. Jag köper inte det, för jag respekterar och förstår de som är livrädda just nu. De som inte har något val utan kämpar mot rasism varje dag genom sin blotta existens.

Många säger att vi måste börja diskutera med Sverigedemokratiska väljare nu, att vi har varit dåliga på det. Många säger att det är dumt att kalla dem för idioter. Jag tycker också att man i stor utsträckning bör diskutera med den som har en annan åsikt än en själv, jag tycker också att man i stor utsträckning bör respektera andras val och åsikter. Men jag vet också att det är lätt för såna som jag att tycka det. Jag tillhör den grupp av människor som SD nog tycker är okej ändå. Om Sverigedemokraterna får makten skulle jag kunna knipa igen och passera deras spärrar. Jag är ju vit. Jag har ju vad SD skulle kalla för ett ”svenskklingande” namn.

Det gör det väldigt enkelt för mig att avkräva debattörer ”god ton”. Jag kan om jag vill använda debattutrymme till att förkasta andras metoder och reaktioner. Det kan jag, just för att jag har en självklar plats i SD:s värld. Det är det inte alla som har. Jag tänker på alla vänner och kamrater som har namn som jag tycker är svenskklingande, men som SD inte håller med mig om. De som SD dömer ut för att de inte heter Anny, Mattias, Sebastian eller Karin. Som inte är lika bleka som jag är. Och jag tänker på det hat de får möta. 

Jag tänker på att tiggare allt oftare blir attackerade på gatan. Jag tänker på kvinnan som fick utstå rasistiska glåpord och mannen som attackerade henne som sedan sparkade på hunden hon rastade. Jag tänker på SD:s hetskampanjer mot alla muslimer. Jag tänker på alla de vittnesmål om rasism inom SD vi fått läsa om på senaste tiden, och jag tänker på att de nu har fått ännu mer makt.

Och jag tänker att det nog är rätt okej att kalla åtminstone vissa av SD:s väljare för idioter. 

De har ändå röstat på ett antifackligt parti, det om något ÄR faktiskt rätt idiotiskt om man känner sig marginaliserad och otrygg på arbetsmarknaden. De har röstat på ett parti som tydlig tar ställning mot vissa människor och vissa grupper i Sverige, och det vet de flesta om. De vet att SD inte gillar homosexuella, transpersoner, feminister, aborter, tiggare, mångkultur, vissa religioner etc etc…men ändå väljer de att rösta på dem. Det är, faktiskt, också ganska idiotiskt.

Jag tänker att vi som kan och orkar diskutera har ett jäkla ansvar för att se till att de inte växer ännu mer. Att kalla väljare för idioter är något sprunget ur en helt förståelig ilska och frustration. Det måste få vara okej att vara både förbannad och rädd, det är inte din eller min sak att avgöra hur människor ska reagera. Vi som orkar och vill ta diskussionen sakligt och med ”god ton” kan visst göra det, men vi ska och bör inte avkräva det från alla. Vi ska och bör inte avkräva det från de som står överst på listan av alla människor som far illa av SD:s politik.

Hur hindrar vi SD:s framfart då? Jag tror inte att nyckeln sitter i att acceptera och normalisera partiet. Däremot tror jag att fokus måste läggas på deras väljare på ett helt annat sätt. De kommande fyra åren måste vi fånga upp de marginaliserade. Vi måste presentera tydliga politiska alternativ som inte bygger på rasism och fascism. Vi måste måla upp en klar bild av det samhälle som vi kan få, som är så mycket bättre än det SD vill bygga. Vi har misslyckats, men än är det inte för sent.

Anny Berglin

Är det okej att kalla SD:s väljare för idioter?
Tack för din röst!
Kommentera (37)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.