Linda Snecker, Vänsterpartiet
Linda Snecker, Vänsterpartiet - Foto: Kalle Larsson

"Kent Ekeroth vill göra rasprofilering till polisens huvuduppgift"

Linda Snecker (V): "När Ekeroth skriver att SD vill tillsätta polischefer ”som vågar göra sitt jobb” så är det alltså en ohejdad jakt på mörkhåriga och mörkhyade personer han vill att polisen ska ägna sig åt."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Linda Snecker är vänsterpartistisk riksdagspolitiker, ledamot i Justitieutskottet och ersättare i Utbildningsutskottet

Följ henne på Twitter: @lindasnecker 

Det är rent skrämmande att läsa vad Ekeroth, och i förlängningen SD, vill att polisen ska ägna sig åt. Som vanligt när det gäller SD så handlar det väldigt lite om kriminalpolitik och väldigt mycket om invandring.

För kärnpunkten i Ekeroths artikel handlar om invandringen. I just det här fallet att polisen inte vågar göra insatser som riktas mot invandrare eller invandringen enbart av rädsla för att media (eller den tredje statsmakten som Ekeroth vill kalla den) ska rikta kritik mot polisorganisationen.

Vad Ekeroth totalt missar är just poängen med den tredje statsmakten. Det vill säga att kritiskt granska hur staten och dess myndigheter utför sitt arbete. Exempel på detta är om polisen väljer att stoppa personer enbart på basis av deras hudfärg i tunnelbanan, eller leta efter papperslösa vid psykiatrimottagningar och bröllop.

När Ekeroth skriver att SD vill tillsätta polischefer ”som vågar göra sitt jobb” så är det alltså en ohejdad jakt på mörkhåriga och mörkhyade personer han vill att polisen ska ägna sig åt. Så ser den sverigedemokratiska kriminalpolitiken ut i ett nötskal.

Vänsterpartiet vill varken öka övervakningen av människor eller förbjuda människor som flyr från krig att komma till Sverige. Vi vill ha ett samhälle som bygger på omtanke och solidaritet. Och vi vill framförallt ha en granskande och kritisk tredje statsmakt.

Linda Snecker,
rättspolitisk talesperson Vänsterpartiet

/
/
/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.