- Foto: Privat

"Kommer nästa utrotningsläger ligga i Skurup eller Sjöbo?"

Johan Svensk (MP): "I Sjöbo var det nästan 40% som röstade på ett främlingsfientligt parti i skolvalet. Det gör det omöjligt att inte dra parallellen till det koncentrationsläger som skulle byggas i Sjöbo."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

De svenska nazisterna hade, under andravärldskriget, planer på ett svenskt utrotningsläger dit alla judarskulle skickas efter en tysk krigsseger. 8000 judar skulle samlas inoch föras dit. Koncentrationslägret skulle ligga i Sjöbo och detfinns långa listor på svenska judar som skulle insamlas omgåendeefter att nazisterna intagit Sverige. I boken ”Svenskarna som stredför Hitler” berättar författaren Bo Schön att man ”den 20mars 1941, i orderspalten i Den Svenske Folksocialisten, kunde läsahur partipropagandachefen läxar upp sina medlemmar för att deunderlåtit att sända in förteckning över på orten befintligajudar”.

Att det idag går omkring personer iSverige som var med i kriget på nazisternas sida eller som underkriget sympatiserade med Hitler, det ser inte jag som huvudsaken idenna fråga. Jag ser ingen nytta med att belägga människor mednågon arvsynd eller evig synd. De som straffats efter kriget harfått sitt straff och de som undsluppit får sitt straff i livetefter detta. Min poäng är att vi ska lära oss av historien föratt ta rätt beslut i framtiden.

I skolvalet i september fanns detskolor där över 60% av eleverna röstade på ett främlingsfientligtparti, där vissa ledamöter har nazistisk bakgrund. Det räcker medatt dessa politiska företrädare inte är avslöjade för att de skakunna bli invalda i kommunfullmäktige på respektive ort. Det ärbara de som är avslöjade som tvingas avgå. Ändå behöver maninte skriva på något intyg där man tar avstånd från nazism,antisemitism, islamofobi och rasbiologin samt förbinder sig att avgåom man beläggs med lögn.

Nu kan det ju vara så, som min dottersa i skolvalet, att ”vi elever röstade på Sverigedemokraterna somen kul grej”. Men det är inte kul. Det är inte kul för deöverlevande från förintelsen. Det är inte kul för derasefterlevande. Det är inte kul för de personer som tvingats fly frånkrig och fattigdom, för att söka fristad i Sverige, att blitvingade att gå på en lektion i skolan där en öppetfrämlingsfientlig politiker ska berätta om sitt politiska partisideologi.

I Sjöbo var det nästan 40% somröstade på ett främlingsfientligt parti i skolvalet. Det gör detomöjligt att inte dra parallellen till det koncentrationsläger somskulle byggas i Sjöbo. “Utanför Sjöbo i Skåne var timret redansågat, hävdar författaren Bosse Schön”.

Samtidigt är jag hoppfull införframtiden. Barnen är vår framtid och 88 % av eleverna röstade motett främlingsfientligt parti. Miljöpartiet var tredje störstaparti, liksom i flertalet kommuner i Riksdagsvalet. Jag hoppas nu attskolmaterial ses över, att samhällsorienteringen blir prioriterad iskolorna, inte bara några veckor innan valet, och attlärarutbildningen anpassas till de förutsättningar som endemokrati i Sverige behöver.

Johan Svensk,
Miljöpartistisk kommunfullmäktigeledamot i Haninge Kommun

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.