1 av 3
- Foto: TT/Faksimil
2 av 3
3 av 3

Debattörerna: "Ditt länkklick på Facebook kan stödja terrorism"

Mikael Drakenberg och Nina Jansdotter: "Vi rekommenderar dig som användare att så fort du får en okänd länk eller video där ditt namn är taggat, så stanna upp och tänk en gång extra"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Nina Jansdotter på Twitter: @ninajansdotter

Under den senaste tiden har det varit stora problem med sexvideos som innehåller ett virus som sprids till ett flertal i ens nätverk på Facebook. Vi vill därför öka användarnas medvetenhet kring riskerna med att klicka på okända länkar. Detta därför att vi vet i dagsläget väldigt lite om vem som egentligen står bakom dessa virus. 

Om vi lyfter det hela en nivå så kan det i värsta fall vara som så att det här kan skada många fler på nationell nivå. Tänk om det skulle vara en terrororganisation som står bakom en sådan här länk eller virus och det används för att slå ut viktig IT-infrastruktur. Det skulle få extrema konsekvenser för ett land om bland annat styrsystem för kärnkraftsanläggningar slås ut. 

Tyvärr vet vi att det finns både stater och icke-statliga aktörer som har använt sig av den här metoden för att med hjälp av skadlig kod slå ut en sådan här anläggning i Iran.
Något vi också måste tänka på är att i sociala medier är vi sammankopplade i ett nätverk. Det innebär till exempel att om någon i ens nätverk klickar på okända videoklipp eller någon form av test, så sprids det till väldigt många av ens vänner i nätverket. Tyvärr är det många som inte förstår vad det verkligen kan ställa till med.

I dagsläget är det mycket uppenbart att många inte prioriterar sin egen eller andras säkerhet, vilket är väldigt allvarligt. Därför behövs det både ökade kunskaper och ökad medvetenhet kring vilka risker man utsätter sig själv och andra för genom att klicka på olika länkar eller videoklipp.

Vi rekommenderar dig som användare att så fort du får en okänd länk eller video där ditt namn är taggat, så stanna upp och tänk en gång extra. 

Klicka absolut inte eftersom det i värsta fall kan vara tal om ett virus eller någon form av skadlig kod. Ett sätt att skydda sig är att du kan ha din tidslinje på Facebook inställd så att när du blir taggad så måste du godkänna allt innan det läggs upp. 

Vi rekommenderar dessutom att du även är försiktig med alla de tester som dyker upp då och då på Facebook. Detta därför att det finns stora säkerhetsproblem med vissa av dessa typer av tester, som kan användas för att sprida virus eller skadlig kod till personer i ditt nätverk. 

Mikael Drakenberg,
Statsvetare, skribent och omvärldsbevakare
Nina Jansdotter,
Beteendevetare som jobbar mycket med sociala medier

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du orolig för virus när du surfar?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.