Stockholm

Ung Vänster: "Säg upp Saudiavtalet!"

1 av 3
. Foto: Privat/TT NYHETSBYRÅN
2 av 3
. Foto: Privat
3 av 3
. Foto: TT NYHETSBYRÅN

"Jag håller med Gustav Fridolin från 2011, men frågan är om Fridolin själv gör det? Nu är det upp till bevis för socialdemokrater och miljöpartister. Vilken roll vill ni att Sverige ska spela i världen?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Regeringens skarpa reaktion tidigare i år mot den saudiska regimens piskstraff mot bloggaren Raif Badawi gladde mig mycket. Men i utrikespolitiken, precis som så många gånger annars i livet, är tala silver och handla guld. Så länge vi har ett militärt samarbetsavtal med Saudiarabien klingar Sveriges protester ihåligt. Jag vill att Sverige ska vara ett land som konsekvent står upp för mänskliga rättigheter. Vi ska solidarisera oss med folket och inte sälja vapen till förtryckarna, och därför måste Saudiavtalet sägas upp.

Sverige är, med hänsyn taget till befolkningsstorlek, världens tredje största vapenexportör. Enligt Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen har vapenexporten fyrdubblats sedan 2001 och Saudiarabien är ett av de länder vi säljer mest krigsmateriel till. Det militära samarbetsavtalet har bland annat möjliggjort för export av radarövervakning, signalspaning och stridsledningssystem till Saudiarabien. Det finns stora ekonomiska intressen inblandade för att Sverige ska fortsätta sälja vapen till länder som kränker mänskliga rättigheter. Men företagsvinster och ekonomiska intressen ska aldrig överordnas mänskliga rättigheter. Därför behövs ett skarpt demokratikriterium för vapenexport. De nuvarande riktlinjerna om att inte bevilja tillstånd för vapenexport till länder som begår grova brott mot de mänskliga rättigheterna eller befinner sig i väpnad konflikt måste efterlevas.

Regeringens linje har hittills varit att Saudiavtalet ska omförhandlas. I fredags meddelade försvarsminister Peter Hultqvist (S) på en presskonferens att regeringen behöver mer tid innan man kommer fram till ett definitivt beslut. I grund och botten borde frågan vara enkel. Regeringen har gjort den feministiska utrikespolitiken till en av sina viktigare utrikespolitiska prioriteringar. Det kan omöjligen vara förenligt med att exportera krigsmateriel till Saudiarabien, ett land som kontinuerligt kränker kvinnors rättigheter. Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet har dessutom tidigare i skarpa ordalag kritiserat vapenexport till diktaturer.

Från riksdagens talarstol sa Gustav Fridolin (Mp) den 29 november 2011: ”Den skandal med svenskt stöd till planerandet av en vapenfabrik i Saudiarabien som fortfarande briserar påminner oss om att vapenhandeln hotar Sveriges viktigaste tillgång i alla internationella sammanhang, inklusive den internationella handeln, nämligen vårt rykte. Ingen enskild vapenaffär, tvivelaktig eller inte, är värd mer än vårt rykte i internationella handelssammanhang.” 

Jag håller med Gustav Fridolin från 2011, men frågan är om Fridolin själv gör det? Nu är det upp till bevis för socialdemokrater och miljöpartister. Vilken roll vill ni att Sverige ska spela i världen? Ska vi stå på folkets sida eller på förtryckarnas? För Ung Vänster är svaret självklart, och därför kräver vi att Saudiavtalet sägs upp och att ett skarpt demokratikriterium för vapenexport införs.

Stefan Lindborg,
Förbundsordförande Ung Vänster

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.