Fredrik Schulte och Stefan Löfven.
1 av 3
Fredrik Schulte och Stefan Löfven. - Foto: Regeringen/TT
Stefan Löfven.
2 av 3
Stefan Löfven. - Foto: Pontus Lundahl
Fredrik Schulte.
3 av 3
Fredrik Schulte. - Foto: Regeringen

"Här är 20 bevis som tyder på att regeringen har svikit Sverige"

Fredrik Schulte (M) skriver att regeringen har svikit sina väljare. Han menar att politiken de rödgröna för inte lever upp till löftena de gick till val med.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Fredrik Schulte är riksdagsledamot för Moderaterna.

Följ honom på Twitter: @fredrikschulte

"Politik handlar om att vilja", sa Olof Palme, men politik handlar också om att kunna. Att ha konkreta förslag som hänger ihop och som fungerar i praktiken. Det krävs förmågan att genomföra samma politik och att stå vid sitt ord. Det går inte att styra ett land enbart på värderingar för, utan man måste också klara ”politikens hantverk” – att vara statsbärande.

Detta har historiskt inte alltid varit Alliansens starkaste gren, men väl Socialdemokratins. Så är det inte längre. Nu är politiken osammanhängande och är i bärande delar direkt självmotsägande. Man har ägnat sig åt omfattande löftessvek, olika ministrar ger olika besked och hanterar politiska utmaningar på ett mycket tveksamt sätt. Detta är inte bara tom retorik från en moderat, utan svårt att ifrågasätta när man sammanfattar regeringen Stefan Löfvens första halvår. Här är 20 exempel:

Osammanhängande argumentation:

1. S vill nu avskaffa överskottsmålet. Försvarar sig med att Alliansen inte nådde överskottsmålet.

2. Angriper nuvarande underskott och skyller på skattesänkningar. Samtidigt röstade Socialdemokraterna själva för samma underskott men ville i stället använda pengarna till att bygga ut bidragssystemen (alltså låna till bidragshöjningar).

3. Har kritiserat Alliansen i år för att vi var för tuffa när sjukförsäkringen förändrades och vill nu avveckla den bortre tidsgränsen för hur länge man kan vara sjukskriven (vilket per definition ökar antalet sjukskrivna). Anklagar nu Alliansen för att ha låtit sjukskrivningarna öka för mycket.

4. Kritiserar Alliansen för att vi inte tog bort ränteavdragen. Vill inte ändra ränteavdragen.

5. Säger sig vilja öka arbetskraftsutbudet, det vill säga få människor som i dag varken har eller söker jobb att börja söka jobb. Har i år kritiserat Alliansen för att göra just detta då det nästan undantagslöst leder till att arbetslösheten som mått ökar.

Löftessvek:

6. Skulle inte röra ROT. Minskar ROT med 40 procent.

7. Skulle inte stoppa Förbifarten. Stoppar förbifarten.

8. Skulle inte avveckla Bromma flygplats. Påbörjar ett arbete för att avveckla Bromma flygplats.

9. Skulle inte höja skatterna på arbete. Höjer skatterna på arbete.

10. Skulle inte höja skatten på bensin (koldioxid-skatten). Höjer nu samma skatt.

11. Skulle inte röra överskottsmålet. Avvecklar nu överskottsmålet.

12. Kritiserade under flera år FAS3. Behåller nu FAS3.

13. Skulle satsa på skolan. Avvecklar det redan beslutade förslaget om fler undervisningstimmar i matematik och stoppar löneökningarna för de främsta lärarna.

Olika besked:

14. Finansministern beskriver regeringens politik som ”åtstramande” medan arbetsmarknadsministern beskriver den som expansiv.

15. Finansministern menar att Socialdemokraterna jobbpolitik handlar om ökade arbetsmarknadspolitiska åtgärder som traineejobb, extrajobb och 90-dagarsgarantin. Arbetsmarknadsministern menar att detta inte skapar nya jobb.

16. Finansministern svartmålar systematiskt svensk ekonomi. Statsministern beskriver återkommande att Sverige står sig stark i jämförelse med omvärlden.

17. Framtidsministern menar att skattesänkningar på arbete är nödvändigt. Regeringen höjer skatten på arbete.

Tveksamt agerande:

18. Hantering av Saudiaffären.

19. Hantering av erkännandet av Palestina.

20. Statsministerns hantering av EU:s klimatavtal i EU-nämnden.

Jag ifrågasätter inte Socialdemokraternas goda intentioner. Jag respekterar deras värderingsgrund även om jag inte delar dem. Av det statsmannamässiga arvet som Per-Albin Hansson, Erlander, Palme, Ingvar Carlsson och Göran Persson lämnade bakom sig, som gjorde att Socialdemokraterna åtnjöt respekt även av sina meningsmotståndare, finns dock inget kvar.

Fredrik Schulte,
Riksdagsledamot (M)

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.