Lorentz Tovatt: "C har glömt bort hur en bra miljöpolitik ser ut"

- 11/05/2015, 07:58
1 av 3

Privat/TT

2 av 3

Privat

3 av 3

TT News Agency / Henrik Montgomery / TT

Lorentz Tovatt skriver om att Centerpartiets miljöpolitik lyser med sin frånvaro. Trots att man nu fick lägga fram en egen budget var den en besvikelse för miljön.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den som följt debatten den senaste tiden har märkt att Centerpartiet skärpt sin retorik i miljöfrågorna. Det är naturligtvis välkommet, men det höga tonläget följs inte upp av en seriös politik. Centerns miljöpolitik är och förblir tyvärr ett stort luftslott.

Vi var många som inför valet hoppades på blockpolitikens död. Naturskyddsföreningen gick så långt som att släppa en rapport om hur många miljöförslag som gått om intet på grund av att allianspartierna var tvungna att gå på den blockpolitiska linjen. Kraftfulla åtgärder för en omställning av transporterna, en ännu mer ambitiös utbyggnad av förnybar energi och skydd och skötsel av skog, natur och biologisk mångfald slängdes i papperskorgen för att hålla ihop alliansen. Trots att det fanns en riksdagsmajoritet.

När alliansen nu valt att lägga olika budgetförslag väcktes hoppet igen – ska Centerpartiet nu ta fram de vassa förslag för miljön som moderaterna tidigare stoppat? Det kändes troligt med tanke på Centerpartiets höga tonläge. De har skällt på regeringen för hanteringen av Vattenfall (trots att de själva egentligen vill sälja), de har legat på för att regeringen ska gynna förnybara bränslen och de har rasat mot den skatt som regeringen tvingats lägga på förnybar energi.

Sen presenterades Centerpartiets vårbudget. Och oj vilken besvikelse det blev. Låt oss jämföra:

    Järnvägen. Efter att regeringen la en storsatsning på 1,2 extra miljarder till järnvägsunderhåll svarar centerpartiet med att inte nämna en summa över huvud taget.
    Utsläpp från transporter. En tredjedel av våra utsläpp kommer från transporterna. Centerpartiet pratar gärna om grön skatteväxling, men deras politik landar istället i mörkblå skattesänkning. En av regeringens mest effektiva satsningar – en höjning av drivmedelsskatten – avfärdas helt av Centerpartiet. Man säger också bestämt nej till att utreda hur tung trafik ska stå för sina kostnader i form av utsläpp och vägslitage.
    Klimatpengar. Regeringen ger mest pengar i världen per capita till fattiga länders klimatarbete, något som är avgörande för att de internationella förhandlingarna ska gå i lås. Detta nämns inte i Centerns budget.
    Skogen. Regeringen gör den högsta ökning av miljöbudgeten någonsin och mycket av detta går till skydd av skog och natur. Detta nämns inte heller.
    Lokala investeringar. Varken de lokala klimatinvesteringar eller de stadsmiljöavtal som regeringen satsar på finns med i Centerns budget. Ett slag mot de kommuner och landsting som nu vill vara med i den gröna omställningen.

Sammanfattningsvis står det glasklart: Alliansens gröna röst har kraxat hest i åtta år, men dessvärre ser det inte ut att bli bättre trots att man nu har chansen att lägga en egen budget. Vi som hade hoppats på ett mer miljöprogressivt Centerparti har tyvärr återigen svikits. Det är tråkigt för det politiska samtalet i Sverige, men framförallt är det tråkigt för klimatet.

Lorentz Tovatt,
Språkrör Grön Ungdom

Är C för dåliga på miljöpolitik?