Jaafar Al-Jabiri tycker inte att Sverige ska hjälpa hemvändande ISIS-krigare.
1 av 3
Jaafar Al-Jabiri tycker inte att Sverige ska hjälpa hemvändande ISIS-krigare. - Foto: Privat/TT
Han ifrågasätter hur regeringen ens kan överväga att hjälpa terrorister.
2 av 3
Han ifrågasätter hur regeringen ens kan överväga att hjälpa terrorister. - Foto: JONAS EKSTROMER / Jonas Ekströmer / TT
Det enda rätta beslutet är att inte säppa in ISIS-krigare Jaafar Al-Jabiri.
3 av 3
Det enda rätta beslutet är att inte säppa in ISIS-krigare Jaafar Al-Jabiri. - Foto: Privat

"Regeringen kan inte släppa in massmördare i Sverige"

Jaafar Al-Jabiri förstår inte hur regeringen kan välkomna IS-krigare efter strid. Han menar att de inte förtjänar arbete och hjälp med bostad, utan aldrig mer ska släppas in.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Jaafar Al-Jabiri är aktiv medlem i Centerpartiets ungdomsförbund (CUF) och människorättsaktivist med fokus på mellanöstern.

Följ honom på Twitter:@JaafarJabiri

Det är obestridligt att spridningen av terrorism i alla dess former, kan utgöra ett hinder mot demokratin och bildandet av ett hållbart samhälle. Därmed sjunker de etablerade demokratierna som USA och Frankrike till samma nivå som länder som framstår sig själva vara framväxande demokratierna så som Turkiet.

Demokrati eller säkerhet? Det är den frågan som politikerna i många av dessa länderna fick de rädda medborgarna att stå inför. Som om staten inte kan kombinera de två tillsammans, och att folk därmed måste välja den ena och släppa den andra. Den frågan fick många länder att tillgripa undantagsåtgärder som inte ligger i linje med de värderingar och principer som demokratin står för. Vilket muslimerna i USA och Europa har upplevt sedan 11 september-attackerna och även nu efter terrordådet mot den franska tidningen Charlie Hebdo, som många EU-länder stiftade restriktiva lagar och började glida efter USA.

Vi i Sverige måste se till att kampen mot terrorism och extremism, som utgör den största delen av de interna och externa hoten som vi står inför, fungerar utan att hota demokratins värderingar och principer. Eller får vissa folkgrupper eller nationaliteter att känna sig kränkta, ständigt misstänkta och skyldiga för andras terrorhandlingar.

Stockholm kommuns beslut om att omhänderta återvända demokratifientliga massmördare kom som en fortsättning på ökade klyftor, besvikelse och minskad förtroendet mot den rödgröna regeringen. Detta leder till att fler kommer betrakta dessa politiker som deltagare i terroristernas framfört i och med att staten inte bara undviker att förhindra rykreteringar, utan även underlättar för terroristerna att återvända till det trygga landet där de faktiskt belönas med jobb, bostäder och socialt skydd som den vanliga medborgaren kämpar för att få. Dessa beslut ökar rädslan hos den vanliga medborgaren och väcker ilska hos nysvenskar som har flytt sina länder på grund av extremism eller har förlorat sina anhöriga mot IS.

Känslan av otrygghet och rädsla på grund av regeringens generositet gentemot återvändade massmördare märks i opinionsundersökningarna, där fler och fler ser inget annat alternativ än att välja de högerextremistiska och främlingsfientliga krafterna som regeringen får att framstå som den enda lösningen mot islamismen.

Utgående från det ovanstående, och för att inte demokratin ska bli ett offer varken för demokratifientliga krafter såsom islamism eller högerextremism, måste vi djupt tro på att demokratin är det bästa och effektiva medlet för att försvara vårt samhälle. Att förbjuda hatpredikare och hemvändare massmördare från att komma in till landet är det självklara steget som en klok regering kan ta. På det sättet slutar regeringen också med att få högerextremister och främlingsfientliga framstå som det enda alternativet mot islamismen.

Jaafar Al-Jabiri,
Medlem i CUF och människorättsaktivist

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.