Fredag 16 Apr
Stockholm

"Kvotering är skadligt för jämställdheten"

André Millom skriver om det socialdemokratiska förslaget att införa kvotering till företagens styrelser.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

André Millom är bosatt i Karlstad, och har nyss avslutat sina studier i statsvetenskap.

Under valåret 2014 blev jämställdhet en av de hetaste sakfrågorna och för första gången fick samtliga partiledare svara på frågan "Är du feminist?" i utfrågningar på tv och radio. Jämställdhetsdebatten ritade faktiskt om den politiska kartan i Sverige och plötsligt insåg samtliga partier att man var tvungna att tilltala den väljargrupp som fått upp jämställdhetsfrågan på agendan.

I dag är det kvotering som är en av de mest debatterade sakfrågorna och detta ses av regeringen och deras kära vänner i Vänsterpartiet som ett perfekt tillvägagångssätt till att uppnå jämställdhet. Kvotering av bolagsstyrelser, kvotering inom privata företag och till och med kvotering av föräldraförsäkringen.

Att påstå att Sverige skulle bli mer jämställt tack vare kvotering är enligt mig väldigt missbedömande. Kvotering är inte bara fel väg att gå för jämställdhet utan det är till och med skadligt för jämställdheten. En utav feminismens grunder är att alla individer ska bedömas utefter samma villkor och ska man börja använda sig av kvotering kommer man inte bli bedömd utefter samma villkor utan, just det, sitt kön.

Kvotering av bolagsstyrelser där tanken är att styrelsen består av 50% män och 50% kvinnor är löjeväckande. Hur kan någon på allvar med glädje ta emot ett jobb som använder sig av ett kvoteringssystem? Hade jag själv blivit en del av en bolagsstyrelse med detta reglemente hade jag endast kunnat gå runt och tänka "Fick jag jobbet för att jag var tillräckligt kompetent eller för att jag tillhörde ett visst kön?". Jag tror knappast att jag är ensam om att vandra runt i de tankebanorna.

Även arbetskamraterna skulle tänka i såna banor och slår man ihop dessa aspekter med varandra så kan man se hur någon som fått kämpa under sitt liv och slitit för att bli framgångsrik plötsligt får frågan "Är du kvoterad eller fick du jobbet för att du var bra?" utav en arbetskamrat. Svaret på den frågan kommer tyvärr saknas.

Kvotering inom privata företag är det mest verklighetsfrånvarande förslaget som dykt upp hittills. Det var justitieministern Morgan Johansson (S) som kom med förslaget att man ska kvotera inom privata bolag och de bolag som inte bemöter kravet om minst 40% kvinnor hotade han med att upplösa.

Där kan man inte låta bli att tänka på vilken verklighet Johansson lever i. Ska han som folkvald och minister bestämma över hur privata aktörer och vanliga människor utformar sina företag för att företaget överhuvudtaget ska få finnas? Om så är fallet ger det bara vatten på sin kvarn för alla som någon gång sagt att politiker lever i en annan verklighet än övriga medborgare i landet. Om exempelvis ett litet företag har två anställda och dessa två råkar vara män, måste företaget alltså upplösas trots att de utför ett bra jobb och bidrar till Sveriges skatteintäkter och välfärd? Absurt. Att S själva skulle kvotera inom sin organisation var dock inte aktuellt, vilket bara väcker mer förundran.

Varför ska staten undkomma sånt som andra organisationer inte gör? S har uppenbarligen inte brytt sig om de riktiga jobbskaparna i dagens samhälle, varken vad det gäller resurser eller respekt. Att hota med upphävning om företaget inte uppnår en viss idealbild av hur företaget ser ut är definitivt att missbruka sin makt.

Det märks att vi fått en vänsterprägel på den aktuella politiken för nu börjar staten gå in och bestämma exakt allt, precis så som V alltid velat och tyvärr har de dragit med sig både S och MP på denna vansinnesfärd. Även FP ställer sig bakom förslaget om kvoterad föräldraförsäkring vilket får en att må lite illa över att FP ens tar ordet "liberal" i munnen. Liberalismen slåss för människans frihet och borde aldrig acceptera ett förslag som bestämmer över hur andra människor ska utforma sitt privatliv.

Föräldrar vet bäst själva hur de ska lägga upp sin föräldraledighet. Alla familjer har olika liv och vill göra på olika sätt, hur kan vänstern, FP och regeringen ha så svårt att inse detta? Om ett par med barn inte själva får sköta barnets uppfostran utan i stället måste lyssna på statens krav, då börjar Sverige mer och mer låta som diktatur i mina öron. Det är inte jämställdhet att ta ifrån vanliga människor deras valfrihet. All form av kvotering är skadlig för samhället och för jämställdheten.

André Millom,
Före detta student

Är kvotering skadligt?
Tack för din röst!
Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela