Emil Källström uppmanar stadsministern att se över sin politik.
1 av 3
Emil Källström uppmanar stadsministern att se över sin politik. - Foto: Vibeke Aronsson / TT
Stefan Löfven.
2 av 3
Stefan Löfven. - Foto: Adam Ihse / Adam Ihse / TT
Emil Källström.
3 av 3
Emil Källström. - Foto: Vibeke Aronsson

"Inte ens Sossarna tror på Stefan Löfven"

Emil Källström från Centerpartiet skriver att Socialdemokraternas politik inte leder till fler jobb, och att partiet nu ifrågasätter Stefan Löfven.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Emil Källström är riksdagsledamot och ekonomiskpolitisk talesperson för Centerpartiet.

Följ honom på Twitter: @emilkallstrom

Den socialdemokratiska jobbretoriken har redan nu nått vägs ände. Det går knappt en dag utan att Stefan Löfven eller någon av hans statsråd upprepar mantrat om arbetslöshetsmålet - att Sverige om mindre än fem år ska ha EU:s lägsta arbetslöshet. Hur exakt Socialdemokraterna har tänkt sig att nå målet har varit höljt i dunkel sedan valrörelsen. Trots att vi varit många som pressat på för att få konkreta svar har dessa uteblivit. När nu också snart sagt alla regeringens egna expertmyndigheter har dömt ut regeringens jobbpolitik så är det dags för regeringen att välja väg – skrota arbetslöshetsmålet eller ändra er politik.

Den stundande sommaren är en tid för eftertanke. Under en period där tempot sänks något bör vi alla reflektera över vårt värv det gångna riksdagsåret. För regeringens och inte minst statsministerns del finns det mycket goda skäl att använda denna tid för att ta till sig av kritiken från såväl sina egna experter som landets jobbskapande företag. Sedan regeringen misslyckades med att få igenom sin egen budget i riksdagen har det från regeringshåll sagts att allt ska förändras bara den egna ekonomiska politiken får genomslag. Att de tvingats regera med alliansens budget har använts som förklaring till både sviktande opinionssiffror som uteblivna och brutna vallöften. Nu när vi har facit blir regeringen ändå svaret skyldig.

Regeringens egna expertinstanser har nämligen stått i kö för att leverera kritik mot den politik som Löfven påstått ska snabba på jobbskapandet. Finanspolitiska rådets ordförande har uttryckligen sagt att han inte tror att regeringen kan lyckas med sitt mål utan att genomföra kraftiga förändringar i sin politik. Konjunkturinstitutet, ytterligare en av regeringens egna experter, har vid flera tillfällen uttryckt sin skepsis mot Löfvens mål. Så sent som den 17 juni presenterade KI en konjunkturrapport där de skriver att regeringens föreslagna politik kommer att minska sysselsättningen med mellan 15 000 – 20 000 personer. För att förtydliga har KI tittat på den politik regeringen har sagt sig vilja driva framåt. Regeringens egen politik, den som nu gäller sedan de fått igenom sin budget i riksdagen, kommer alltså leda till färre jobb i Sverige, inte fler. Det är domen från oberoende expertinstanser.

Något som borde oroa regeringen ytterligare är signalen från Sveriges företagare. I en färsk opinionsundersökning som Dagens Industri har låtit företaget Ispsos genomföra har över 3 700 näringslivstoppar tillfrågats om vad de anser om regeringen och dess politik. 9 av 10 svarar att de anser att regeringen gör ett dåligt jobb. Lika många svarar att de har mycket litet eller ganska litet förtroende för regeringens näringspolitik. De män och kvinnor som skapar jobben i Sverige tror inte att regeringens politik ger dem bättre förutsättningar för att utveckla sina företag och anställa fler. De siffrorna går inte att kalla för något annat än ett underkännande av regeringens jobbpolitik.

Sammantaget visar kritiken från både regeringens egna expertinstanser och från företagen, de verkliga jobbexperterna, att Stefan Löfvens och regeringens jobbretorik har nått vägs ände. Ska regeringen kunna överhuvudtaget kunna återfå trovärdighet i jobbfrågan är det hög tid att välja väg. Antingen skrotar man det arbetslöshetsmål som ingen längre tror på eller så måste man kraftigt förändra sin jobbpolitik.

Emil Källström,
Ekonomiskpolitisk talesperson, Centerpartiet

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.