Torsdag 30 Jun
Stockholm

"Hedersvåldet måste uppmärksammas även när flickor inte dör"

Isak Betsimon menar att hedersvåld måste stoppas.
1 av 3
Isak Betsimon menar att hedersvåld måste stoppas. Foto: Privat / TT
Han menar att många utsatta flickor och kvinnor inte vågar prata om det.
2 av 3
Han menar att många utsatta flickor och kvinnor inte vågar prata om det. Foto: Ap
Isak Betsimon.
3 av 3
Isak Betsimon. Foto: Privat

Isak Betsimon skriver att vi måste hjälpa flickorna och kvinnorna som lever under hederskulturens förtryck.

Kommentera (10)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Isak Betsimon är feminist och fritidspolitiker aktiv inom Miljöpartiet.

Den feministiska rörelsen har funnits sedan urminnes tider. Än i dag fortsätter den i olika former av feministiska kamper runtom i världen med olika lyckade resultat. Nyligen klädde turkiska män sig i kjolar på Taksimtorget för att stödja kvinnors rätt att klä sig som de vill, medan de saudiska kvinnorna fortfarande kämpar med hälsan eller livet som insats för att kunna få rätten att köra bil.

I Sverige har den feministiska rörelsen lyckats väldigt bra i jämförelse med övriga länder men det betyder inte att vi ska känna oss nöjda eftersom det fortfarande råder fördomar för det kvinnliga könet som leder till diskriminering i olika former. Trots att vi har olika syn över lösningar sker denna diskussion och debatt relativt öppet, vilket är både välkommet och ger positiv framtidsutsikt.

Däremot märker jag med förskräckelse hur det fortfarande hålls tyst om den feministiska kampen som sker bland de kvinnor i Sverige som upplever en annan vardag präglad av så kallad hederskultur. Dessa kvinnor får ständigt kämpa i motvind trots att problemet är uppenbar och har rapporterats gång på gång i olika forum. Debatterna tycks ske när vi får läsa om ytterligare en balkongincident för att sedan tystas det ner igen.

Oavsett om det är religiöst, kulturellt eller familjärt subventionerad så är den verklig och existerar bland flera tusen svenska familjer i framförallt de svenska förorterna. Vi måste ta kvinnornas oro på allvar och inte tysta ner dem. Många vågar inte prata högt om sina eller sina vänners problem. Därför är det välkommet att allt fler kvinnor höjer rösten mot den antifeministiska rörelsen som finns i förorterna. Dock förväntade jag mig en mer öppensinnad inställning än vad jag hittills har fått se. Oavsett om det stämmer överens eller inte med ens världsbild så ska det inte bemötas med härskarteknik. Nu senast var det representanter från Vänsterpartiet som försökte tysta ner sin riksdagskollega men det är inte bara de utan det här görs från flera håll.

Problemet existerar. Under min gymnasietid har jag fått vittna till flera krossade hjärtan när deras partner kommer tillbaka från sommarlovet som gifta med en okänd person som aldrig har satt sin fot i Sverige. Föräldrarna var rädda att deras dotter blev "försvenskad" med sitt utomäktenskapliga förhållande. Ungdomsstyrelsen rapporterade 2009 om att över 70 000 ungdomar inte får välja sin partner. Jag är övertygad om att det gäller även i dag.

Det förekommer flera former av feministiska kamper runtom i Sverige och som därför behöver stödjas, bemötas och synliggöras på olika sätt. Den feministiska kampen handlar inte bara om viktiga frågor som andelen kvinnor i olika maktpositioner utan den är mycket bredare än så. Vi måste börja se alla drabbade kvinnor som en del av vårt samhällsproblem, och att de likt oss har sina feministiska utmaningar. Den feministiska kampen blir som starkast när vi inkluderar och får vi inte vara så enkelspåriga. Bekräftar vi alla feministiska kamper blir vi som starkast.

Isak Betsimon (MP),
Feminist och fritidspolitiker

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (10)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.