1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: NTB scanpix

Öppet brev till Stefan Löfven: "Du måste göra något nu, Stefan"

Nina Moradi: "Varför slösar ni tid och medborgarnas pengar med att “kartlägga den narkotikarelaterade dödligheten”, när ni redan har en utredning med klara och tydliga förslag till reform och utveckling som slutsats?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Nina Moradi är tidigare anställd inom kriminalvården (Hall), och har även arbetat inom psykiatrin.

Hennes mosters son har överdoserat fyra gånger och dött men blivit återupplivad.

Hennes väns make dog på deras toalett med en kanyl i armen. Han hade fem barn mellan 1-22 år gamla.

Nina har själv en dotter som snart fyller 17 år.

Hej Stefan Löfven, hur mår du?

Jag förstår att du är upptagen nu. Jag vet att Sverige blöder. Jag vet att du vill förändra landet så att folket kan leva utan sorg och misär i sina hjärtan. Jag vet att hatet ökar och personer tänder kors utanför asylboenden.

Men nu vill jag ha din uppmärksamhet och jag vill att du lyssnar på det jag har att säga. Efter att du har läst min text vill jag att du reflekterar och återkopplar, den hövligheten är vi skyldiga att ge varandra.

Stefan, du har ju inte varit statsminister så länge så du kanske inte är insatt i precis allt som är väsentligt men här gör jag en uppdatering så att du kan hänga med.

2008 begärde dåvarande äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (KD) på regeringens begäran en särskild utredning om den samlade missbruks- och beroendevården. Gerhard Larsson, som är särskild utredare för regeringen, fick då uppdraget att utföra “missbruksutredningen” som den namngavs till.

År 2011 var missbruksutredningen färdig och Maria Larsson kallade till en presskonferens där hon framför journalister presenterade vad Gerhard Larsson hade kommit fram till under 3 års gediget arbete. Den bestod två luntor om sammanlagt nästan 1000 sidor.

I utredningen kom man fram till att kostnaden för narkotikamissbruk var cirka 24 miljarder år 2008. Ungefär 26 procent av kostnaderna uppstår i sjukvård och socialtjänst, och 27 procent utgörs av kostnader för statliga myndigheter (bland annat rättsväsende och förebyggande arbete). Indirekta kostnader såsom produktionsbortfall vid sjukskrivning och för tidig död utgör ca 42 procent. Resterande fem procent är kostnader som uppstår i privat sektor, t.ex. försäkringskostnader och företagshälsovård.

Gerhard Larsson själv skriver:

“Missbruket i dag kostar det svenska samhället 150 miljarder kronor per år. Det visar nya beräkningar från min pågående missbruksutredning. För missbruksvård avsätter kommunerna och landstingen cirka 16,5 miljarder per år. Det ger en relation på 1 till 9 mellan insats och problem. Min slutsats är att investeringar i effektiv missbruksvård, utöver att hjälpa människor bort från missbruk, kan ge stora vinster för samhället” - Källa SVD 2/11-2010

De förändringar som borde genomföras i svensk narkotika- och socialpolitik delades upp i 8 olika avdelningar med sammanlagt 70 punkter med uppmaning till reform som dåvarande regering och Maria Larsson nonchalant negligerade.

Herr Statsminister, din folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister, Gabriel Wikström skrev i maj 2015:

"Narkotikadödligheten i Sverige är bland de högsta i Europa. Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att kartlägga den narkotikarelaterade dödligheten. Uppdraget är ett första viktigt steg för att rädda liv". Källa: Expressen 11/5-2015

Jag tycker inte det lät bra Stefan. Dock inger det hopp till dem som inte är så insatta i Sveriges totalhavererade narkotikapolitik. Vi som däremot har engagerat oss i frågan som rör människor med bruk och problematiskt bruk vet att det bara är en falsk trygghet.

Det är som vanligt, ni slår ni er själva för bröstet och säger: titta vad vi är duktiga, nu borde de lugna ner sig och glömma bort alla trasiga människor och deras anhöriga.

I går, den 18 augusti 2015, kom socialstyrelsen ut med att drogrelaterade dödsorsaker under 2014 ökat med 30%. 765 döttrar och söner dog i Sverige förra året. En av dem var 21 år och dog på ett stödboende. Han låg ensam i 20 timmar innan någon tittade till honom och fann honom avliden.

Jag tror att hans mamma Nancy och hans syskon saknar honom, tror inte du också det, Stefan? Hans namn var Leon.

Varför slösar ni tid och medborgarnas pengar med att “kartlägga den narkotikarelaterade dödligheten”, när ni redan har en utredning (som kostade nästan 13 miljoner kronor att göra) med klara och tydliga förslag till reform och utveckling som slutsats?

Varför har ni inte bestämt er för att vara bättre än Maria Larsson och inte upprepa hennes fatala misstag? Varför tillåter ni att mödrar och fäder förlorar sina barn när svaret finns hos Socialdepartementet? Varför har inte Gabriel Wikström kommit med förslaget om att reformera narkotikapolitiken? Varför vill inte Socialdemokraterna i Göteborg bevilja personer med problematiskt narkotikabruk ett sprututbytesprogram?

Vet du vad skademinimering är, herr statsminister?

Stefan Löfven. Varför har du givit en kille arbetsuppgifter som han inte har kompetens och utbildning för? Vet du om att det finns så många fler personer i Sverige som är mer lämpade för Gabriel Wikströms tjänst?

WHO har för länge sedan uttalat sig om att beroende är en sjukdom och därför ska en människa med problematisk bruk få hjälp av utbildad sjukvårdspersonal och inte av moraliserande handläggare som har läst vid socialhögskolan i några år.

Förstår du inte, Stefan Lövfen, att ett människovärdet för en “missbrukare” är mycket lägre än en människa som är cancerpatient? Vid återfall sparkas de ut ur boenden, blir av med sina mediciner och stigmatiseras. Skulle du vilja att någon behandlade en tidigare friskförklarad cancerpatient på det viset vid ett återfall?

Nu vill jag att du tänker på allt det jag har skrivit. Du kanske inte hade vetskap om det jag berättat. Men nu vet du. Nu finns det inga ursäkter längre. Du får säga till att Gabriel Wikström ska agera. Det är du som är vår ledare, och det är sådant en bra ledare gör.

Nina Moradi,
Anhörig, 34 år, aktivist och mamma, Örebro

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Sverige reformera narkotikapolitiken?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.