Torsdag 28 Okt
Stockholm

"Jag tror inte att ni förstår hur det är att utsättas för rasism"

1 av 3
2 av 3
3 av 3

"Att ständigt gå omkring med en gnagande känsla av att inte passa in. Att inte räcka till. Att den du är inte hör hemma här. Känslor som är konstanta och alltid närvarande".

Kommentera (26)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Johan Eklund är 27 år och kommer från Skärblacka. Han är scoutledare på fritiden, engagerad i missionskyrkorna i Skärblacka och Vånga, och sportnörd med Norrköping och Liverpool som absoluta favoriter.

Få saker diskuteras mer flitigt just nu än rasism. “Jag är inte rasist, men..” och sedan kommer en lång utläggning som väldigt ofta är baserad på rasistiska fördomar eller ren okunskap. Eller tvärtom. Antirasister som klistrar en rasiststämpel på personer som antagligen inte är rasister men i vissa fall uttryckt sig klumpigt.

Ordet rasist är så otroligt känsloladdat. Det som tyvärr ofta försvinner i debatten är just rasismen. Vad innebär rasismen för den som drabbas av den?

Tänk dig att du dagligen får höra att du inte är lika mycket värd som andra. Att det är fel på dig. Det är inte för att du har gjort något eller för att du har sagt något. Utan för att du är den du är. Den du är har ett mindre värde.

Att ständigt gå omkring med en gnagande känsla av att inte passa in. Att inte räcka till. Att den du är inte hör hemma här. Känslor som är konstanta och alltid närvarande.

Rasism kommer i olika former. Det finns den skoningslösa, brutala och uppenbara rasism som inte går att missa. Den när människor som har samma hudfärg som jag blir kallade neger, parasiter eller något dylikt.

Sedan finns det den mer subtila, vardagsrasismen. Det är en mycket mer vanlig form som ofta viftas bort och förminskas. Oftast av personer som aldrig kommer kunna uppleva rasism själva.

Det var nyligen en debatt om hudfärgade plåster. Det är väl ingen stor grej? Nej, egentligen är det inte det. Men det faktumet att de valde att kalla en specifik sorts plåster för hudfärgad exkluderar alla som är av en annan hudfärg. Om just det där är "hudfärg", vad heter det jag har? Det förstärker och befäster normen att vit är det normala. Det andra är inte hudfärg. En ytterst liten detalj som de flesta antagligen viftat bort, men som påverkar mig eftersom att jag hamnar utanför det "normala".

Vissa vill få det till att det är minst lika hemskt att bli kallad rasist, eller att bli anklagad för att ha sagt något rasistiskt, som att utsättas för rasism.

Nej, det är överhuvudtaget inte möjligt att jämföra. Om du blir anklagad för att ha sagt något rasistiskt så är det för att du har sagt något, sedan om det är rasistiskt eller ej är individuellt Det är din fasad, det du gör och säger som får sig en törn, din stolthet och övertygelse om att du inte är rasist, men att bli kallad för något rasistiskt går på djupet. In i hjärtat. Det är hela den du är som får en törn.

Rasism är inte enkelt. Rasism är komplext och det krävs kunskaper, förståelse och insikter för att kunna ta det till sig och arbeta mot den. Kunskap är det bästa verktyget mot rasism!

Johan Eklund

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (26)
Kopiera länk
Dela