1 av 4
- Foto: Privat/Privat/Privat
Andreas Eriksson.
2 av 4
Andreas Eriksson. - Foto: Privat
Oskar Qvarfort.
3 av 4
Oskar Qvarfort. - Foto: Privat
Soha Cheffi.
4 av 4
Soha Cheffi. - Foto: Privat

Det är klart män ska få göra abort – oavsett vad kvinnan vill

Centerpartister: I Sverige eftersträvas en jämställdhetsnorm, vilken innebär att män och kvinnor ska ha lika rättigheter. Det är inte proportionerligt att ett samlag som medfört en oönskad graviditet straffar vissa livet ut.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Förtydligande

Centerpartiets Ungdomsförbund har beslutat att inte driva den här frågan, så de tre företrädarna skriver i egenskap av privatpersoner.

Under LUF Västs distriktsstämma bifölls en motion om juridisk abort, vilket innebär att en man kan frånsäga sig faderskapet till och med vecka 18. Alltså, till samma vecka som en kvinna senast kan göra en abort. Hittills har de fått väldigt upprörda reaktioner, men förslaget är inte så orimligt som många tycker.

Den långa kampen för rätten att göra abort har ständigt kantats av motstånd från delar av samhället som ansett att samlag medför ansvaret att ta hand om eventuell avkomma.

När Sverige väl skulle tillåta abort lade lagstiftaren stort värde i att det skulle vara upp till kvinnan huruvida hon vill genomföra en abort eller inte. Syftet var att säkra kvinnans rätt att bestämma över sin kropp och det var både bra och viktigt, men samtidigt togs för lite hänsyn till fadern. Förslaget om juridisk abort försöker jämna ut de bägge föräldrarnas rättigheter, utan att skada moderns rätt till sin kropp.

Som alltid när barnafödande diskuteras finns det en tredje parts intressen att ta i beräkning, nämligen barnets. Detta är något som tas upp som en central punkt i FN:s barnkonvention som förordar att domstolar ska döma utifrån barnets intressen i familjerättsliga tvister.

Vissa har hävdat att LUF:s motion strider mot barnkonventionen och barns rätt till sina föräldrar, vi håller inte med. Det är inget fel i att växa upp med bara en förälder och barnets bästa bör handla om att ge alla barn en trygg uppväxt, inte om att tvinga fram en far som inte vill kännas vid sitt barn.

En sak som debatten om juridisk abort ofta kommer tillbaka till är underhållsskyldighet. Det långa ansvaret att betala pengar till ett barn man aldrig träffar är en av sakerna som gör ofrivilligt faderskap så betungande.

Samtidigt borde man ifrågasätta hur viktigt underhållsbidraget faktiskt är. I rena ekonomiska termer så krävs det inte två föräldrar för att uppfostra ett barn. Underhållsskyldigheten innebär ekonomisk kompensation till barnets mor, men garanterar inte en mer närvarande far eller en bättre uppväxt.

Sannolikt finns det fördelar med juridisk abort, dels för barnet men särskilt för modern. Om fadern inte planerar att vara en del av barnets uppväxt, eller kanske inte ens tänker erkänna faderskap eller samarbeta under faderskapstest, är det inte då bättre att han har en chans att dra sig ur i god tid? Den moder som väljer att föda ett barn bör också få största möjliga chans att göra det med alla korten på borden. Juridisk abort uppmuntrar fadern att visa sina kort i god tid.

I Sverige eftersträvas en jämställdhetsnorm, vilken innebär att män och kvinnor ska ha lika rättigheter. Det är inte proportionerligt att ett samlag som medfört en oönskad graviditet straffar vissa livet ut.

Män sitter i en biologisk beroendeställning gentemot fertila kvinnor. En man kan inte välja att göra en abort av biologiska skäl. Givetvis har både män och kvinnor ansvar för att använda preventivmedel och givetvis ska sex medföra ansvar, men vi kan inte låtsas att vi lever i en idealvärld där preventivmedel inte glöms ibland.

LUF Väst tog ett viktigt beslut för såväl barn som föräldrar. Att vara förälder är ett stort och tungt ansvar och beslutet bör fattas efter noggrann eftertanke, inte efter en oförsiktig natt. Att ta efter LUF Västs beslut är att ta ansvar - inte motsatsen.

Soha Cheffi,
Andre vice distriktsordförande, CUF Storstockholm

Andreas Eriksson,
Ledamot, CUF förbundsstyrelse

Oskar Qvarfort,
Ordförande, CUF Göteborg

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska män få göra juridisk abort?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.