1 av 7
- Foto: Alliansen/Faksimil
Jörgen Warbom (M).
2 av 7
Jörgen Warbom (M). - Foto: Riksdagen
Helena Lindahl (C).
3 av 7
Helena Lindahl (C). - Foto: Riksdagen
Said Abdu (L).
4 av 7
Said Abdu (L). - Foto: Riksdagen
Pernilla Gunther (KD).
5 av 7
Pernilla Gunther (KD). - Foto: Riksdagen
6 av 7
- Foto: Alliansen
7 av 7
- Foto: TT NYHETSBYRÅN

Alliansen: Den som skapar något ska också ha rätt att ta betalt för det

Alliansföreträdare: Vi kommer alltid att stå upp för upphovsrätten och möjligheten att tjäna pengar på sin kreativitet – oavsett om det är film, musik, litteratur eller annat skapande.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nu krävs handling och konkreta åtgärder – inte enbart samtal och fika som S/MP-regeringen är mest intresserade av.

Inom ramen för riksdagens Näringsutskott har vi därför tagit initiativ till en hearing om piratkopiering och andra rättighetsintrång på den digitala marknaden för att få fram konkreta förslag och lösningar på problematiken.

Mediavisions undersökning för ett år sedan visade att piratkopieringen av film och TV i Sverige ökade med 30 procent bara mellan 2014-2015. Via illegala sajter kopieras eller streamas filmer och serier idag av 2,3 miljoner människor i Sverige varje månad.

I snitt tittar dessa på cirka 4-5 filmer i månaden vilket innebär en total konsumtion av närmare 130 miljoner filmer från en olaglig källa per år.

Enligt Mediavisions undersökning skulle även en av tre illegala visningar kunna konverteras till betalda om materialet inte fanns tillgängligt på de illegala sajterna.

Totalt skulle detta innebära cirka 800 miljoner kronor i legala intäkter till filmföretagarna.

Vår målsättning och främsta utgångspunkt är att upphovsrätten alltid ska respekteras. Den som skapar ett verk ska också bestämma över vilka forum det ska visas i och få betalt för det.

Piratkopiering drabbar inte bara upphovsmännen som blir utan intäkter de har rätt till, utan stärker också en redan svart marknad och innebär bortfall av både moms och skatt som skulle kunna gå till att finansiera vår gemensamma välfärd.

Därför vill vi nu se över ett förtydligande i lagstiftning avseende streaming av film, så att även detta är olagligt om det sker från olaglig källa.

Vidare vill vi utreda möjligheten till skärpta straffskalor och införandet av grovt upphovsrättsbrott.

Vi vill också ge Patent- och Registreringsverket (PRV) ett uppdrag att informera människor om upphovsrätten via en långsiktig informationsinsats för att upplysa och påverka människors kunskap, attityd och beteende när det gäller upphovsrätten.

Den svenska lagstiftningen kring immaterialrätten måste stärkas och följa med i den tekniska utvecklingen. Spotify är ett exempel på företag som visat att betalningsviljan för legal nedladdning och streaming av musik finns hos konsumenterna.

Då går också delar av intäkterna tillbaka till artisterna. Framtidens jobb finns till stora delar inom den kreativa näringen med mängder av drivna, skickliga och innovativa entreprenörer.

Men då krävs det både bättre villkor för branschen och möjligheten att man kan skydda sitt material bättre.

Vi kommer alltid att stå upp för upphovsrätten och möjligheten att tjäna pengar på sin kreativitet – oavsett om det är film, musik, litteratur eller annat skapande.

De länder som framgångsrikt lyckats möta problemen med piratkopiering har genomfört en kombination av åtgärder; självreglering i näringslivet, informationsinsatser till allmänheten, samt lagstiftning som värnar och stärker upphovsrätten.

Det är nu hög tid att Sverige följer efter.


Jörgen Warborn (M)
riksdagsledamot, Näringsutskottet

Helena Lindahl (C)
riksdagsledamot, Näringsutskottet

Said Abdu (L)
riksdagsledamot, Näringsutskottet

Penilla Gunther (KD)
riksdagsledamot, Näringsutskottet

/
/
/
/
/
/
/
Relaterat
Ska fildelningslagen skärpas?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.