CUF Skåne skriver om Löfvens brutna löften.
1 av 2
CUF Skåne skriver om Löfvens brutna löften. - Foto: Privat/TT
CUF Skåne.
2 av 2
CUF Skåne. - Foto: Privat

2 år med Löfven – 2 år av svek och brutna löften

CUF Skåne skriver om de löften som Löfven svikit under sin tid som statsminister.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ skribenterna på Twitter:

@Fritzantonsauer

@Juliagjohansson

@Vestlinalice

Året är 2014. Socialdemokrater och miljöpartister står i valstugor runtom i Sverige och lovar väljarna guld och gröna skogar i form av en bättre skola, 32 000 nya traineejobb och ett stabilt RUT-avdrag.

Nu är året 2016. De rödgröna är halvvägs genom sin regeringsperiod och dessvärre är vi dessutom halvvägs genom en mandatperiod av brutna löften.

När väljarna blev lovade 32 000 nya jobb lät det som ett välgrundat förslag statsminister Löfven tillsammans med sina regeringsvänner lagt mycket tid på att ta fram. Olyckligtvis för arbetssökande väljare har det nu i efterhand visat sig vara tvärtom, och 32 000 utlovade traineejobb har blivit ungefär futtiga 109 jobb.

Vidare har Löfven varit flitig med att försöka visa hur regeringen arbetat kring jobbfrågan, samt att redovisa resultat. Problematiken i detta ligger i att det är Alliansens budget som legat till grund för regeringens arbete, det vill säga att det inte alls är regeringen som skapat nya jobb. I den nya budgeten som regeringen lagt fram ser vi istället förslag som kommer att minska jobbtillväxten.

Kvalitén på skola och utbildning har inte heller blivit bättre sedan den nya regeringen påbörjade sitt arbete. Miljöpartiets ena språkrör Gustav Fridolin lovade att fixa den svenska skolan på 100 dagar, det har nu gått 626 dagar och vi väntar fortfarande.

Det går att dra slutsatsen att Miljöparitets ovana att sitta i regeringsställning har lett dem till att använda sig av så kallade "quick fix"-metoder istället för konkreta och rimliga förslag på reformer. Miljöpartiets utbildningspolitik har lett till ytterligare ett bakslag i PISA-mätningarna. Det är helt oacceptabelt.

Av alla regeringens lögner och brutna löften är beslutet att sänka RUT-avdraget bland de värsta. Beslutet är ett svek, inte bara mot dem svagare i samhället, utan också mot näringslivet.

Bidraget har visat sig vara väldigt effektivt när det handlar om att sätta människor i arbete, och enligt Konjunkturinstitutet har varenda investerad krona i RUT kommit tillbaka genom skatteintäkter.

Som om inte det vore nog har regeringen dessutom beslutat att resa murar kring vårt avlånga land för att hindra dem som flyr från krig och förtryck att ta sig till trygghet.

ID-kraven kom som en chock för många i landet, inte minst regeringens väljare då Stefan Lövfen länge predikat om solidaritet och öppna armar för dem som är i behov av hjälp. Det har pratats om en flyktingpaus, en flyktingpaus för vem? För dem som flyr sina hem och förlorar sina anhöriga på vägen finns det ingen paus förrän de nått tryggheten.

Att lova sina väljare en bättre värld och ett bättre samhälle är enkelt, men att leverera resultat är extremt svårt. Det finns nog inget parti som kan hålla precis allt de lovar efter ett riksdagsval, men att helt och hållet ändra riktning under en mandatperiod är oförlåtligt. Det är att svika sina väljare på djupet.

Anton Sauer,
Distriktsstyrelseledamot, CUF Skåne

Julia Johansson,
Distriktsstyrelseledamot, CUF Skåne

Alice Vestlin,
Distriktsstyrelseledamot, CUF Skåne

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.