Birgitta Ohlsson skriver om Irans utrikesminister och hur lättsamt Sveriges regering verkar ta besöket.
1 av 3
Birgitta Ohlsson skriver om Irans utrikesminister och hur lättsamt Sveriges regering verkar ta besöket. - Foto: TT
Mohammed Javad Zarif är Irans utrikesminister.
2 av 3
Mohammed Javad Zarif är Irans utrikesminister. - Foto: Maja Suslin/TT
Det politiska, religiösa och patriarkala förtrycket är fortfarande kompakt, skriver Birgitta Ohlsson (L) om Irans politik.
3 av 3
Det politiska, religiösa och patriarkala förtrycket är fortfarande kompakt, skriver Birgitta Ohlsson (L) om Irans politik. - Foto: Maja Suslin/TT

Iran torterar folk – vågar Löfven ställa krav när han träffar dem?

Birgitta Ohlsson (L): Det är viktigt att statsministern inte glömmer – eller ignorerar – att Iran är en religiös fundamentalistisk diktatur.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dag besöker Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif Sverige. I samband med att samtal fördes mellan regeringsföreträdarna lät sig Stefan Löfven leende fotas med Zarif. Den rödgröna regeringen har i sin utrikespolitik betonat vikten av dialog och att genom detta få förtryckarregimer att förändra sin politik.

Det är sant att internationellt utbyte och ökad handel kan vara en faktor i en framtida iransk demokratiseringsprocess. Det är svårt för frihetliga krafter att påverka ett helt slutet Iran. Sprickor i systemen ska utnyttjas för att stötta reformvänliga krafter.

Det blir aldrig demokrati utan demokrater på plats.

Den dagen Iran blir en fri, öppen och modern demokrati har landet alla chanser att bli ett av regionens mest dynamiska länder, inte minst på grund av sin unga, välutbildade och frihetstörstande befolkning.

Men berättelsen om det nya Iran är i mina liberala ögon alltför rosig, alltför naiv och alltför skimrande. Sanningen är att landet på många fält faller tillbaka i mörkret. Det politiska, religiösa och patriarkala förtrycket är fortfarande kompakt.

Amnesty International skriver i en ny rapport om Iran:

"Situationen vad gäller mänskliga rättigheter försämras stegvis, ingen ljusning finns i sikte”

Iran präglas av könsapartheid. Kvinnor kan inte lämna landet utan tillåtelse från sin make. Flickor tvingas redan i mycket tidig ålder bära religiös klädsel. För bara några veckor sedan dömdes ett antal ungdomar till stränga straff, inklusive tortyr, för att ha umgåtts över könsgränserna.

Inom ett dygn efter att säkerhetspolisen stormat festen hade var och en fått utstå 99 piskrapp. Studenterna fick sina kroppar sönderslagna av staten för att de som andra ungdomar världen över ville fira en tentamen tillsammans.

Är detta något som avhandlades enligt Löfvens feministiska utrikespolitik i mötet med Zarif?

Såväl Twitter som Facebook är formellt blockerade i Iran. Häromdagen kom besked att regimen vill få kontroll över befolkningens chattande genom att begära in data. Utländska meddelandetjänster ska därför tvingas lämna över data om iranska användares aktivitet till lokala servrar. Ordern kommer från ett internetråd vars medlemmar är utsedda av landets ledare Ayatollah Ali Khamenei.

Lyftes denna fråga om attacker på det fria ordet av Löfven vid mötet med Zarif?

Iran är ett av de länder där dödsstraffet används frekvent. Sedan president Rouhani tillträdde år 2013 har minst 2 400 dödsstraff verkställts av regimen vilket innebär att Iran idag per capita är det land i världen som avrättar flest människor. Hängning med hjälp av lyftkran används ofta för att sprida skräck bland resten av befolkningen. Nyligen utexaminerades 7000 nya moralpoliser som ska straffa och tortera människor som bryter mot landets islamistiska lagstiftning.

Kritiserades dödsstraffet av Löfven i samtalen med Zarif?

Demokratin backar globalt för tionde året i rad. Konservativa krafter drar undan kvinnors rättigheter. Vi ser hur förtrycket i länder som Kuba, Kina och Saudiarabien, trots handel med och närmande från länder i den fria världen, inte nämnvärt lättat. En lärdom om att den liberala kampen för fri ekonomi måste gå hand i hand med kampen för mänskliga rättigheter.

I det läget är det viktigt att statsministern inte glömmer – eller ignorerar – att Iran är en religiös fundamentalistisk diktatur. Auktoritära ledare genomför inte utan påtryckningar reformer som minskar deras makt. För att vara trovärdig måste den rödgröna regeringen därför sätta upp tydliga villkor för sitt samarbete med Iran.

Zarifs regim kommer inte att sluta tortera landets ungdomar för att Sverige välkomnar dem in i diplomatiska finrum, utan krav på demokratiska reformer.

Även mitt under kampanjen för en plats i FN:s säkerhetsråd måste den svenska rösten för demokrati och frihet vara glasklar.

Birgitta Ohlsson, (L),
Utrikespolitisk talesperson och riksdagsledamot

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.