Johan Svensk (MP) tycker att vi inte ska skuldbelägga flyktingar.
1 av 3
Johan Svensk (MP) tycker att vi inte ska skuldbelägga flyktingar. - Foto: Fredrik Hjerling/TT
2 av 3
- Foto: Fredrik Hjerling
3 av 3
- Foto: TT

Sluta skuldbelägga flyktingar som ljuger om sin ålder

Johan Svensk, kommunpolitiker för Miljöpartiet, skriver om åldersbestämning av flyktingar.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Att prata om ålder på flyktingar är verkligen minerad mark. Men vi måste ändå kunna prata om det. Och annat.

Det behövs mer personal och annorlunda boenden för yngre barn än för unga vuxna. Och vuxna kan i stor utsträckning bo i vandrarhemliknande boenden med minimalt med personal. Om vuxna och unga vuxna bor på boenden för barn blir det alltså onödigt dyrt. Och det är pengar som kan komma andra flyktingar till gagn.

Vi kan använda medicinska åldersbedömningar med röntgen och läkarsamtal och lägga på några år för att vara på säkra sidan. Då är man ju i alla fall inte orättvis mot det flyende barnet.

Men går det inte att lösa på andra sätt än medicinsk åldersbestämning? Ett barn som ser ut som 25 kan väl placeras i ett boende och ett barn som ser ut som 12 i ett annat. Det är inte så att Sverige tar emot endast 12 stycken barn på ett år och har bara ett boende att placera dem i?

Vi vill värna förtroende för migrationssystemet! Visst är det självklart att lag och ordning ska råda. Om vi accepterar en lögn om ålder (= ett brott) så visar vi att det är OK att ljuga. Det behövs krafttag och nya lagar.

Men om du flydde från krig eller förtryck skulle du också ljuga om din ålder för att få stanna kvar i en trygg hamn. Sedan kanske du ångrar dig. Du hoppas att det nya landets polis ska ha överseende med det.

Jag håller med måndagens ledare av Padma Schrewelius i Dalarnas Tidningar: ”Att vilja straffa folk som uppger felaktig ålder, exempelvis genom att sänka deras bidrag, som M:s migrationspolitiska talesperson Johan Forssell har föreslagit, vore att lägga ansvaret på fel personer”.

En annan sakfråga som har med ålder att göra är vår önskan att skydda yngre nyanlända mot äldre. Det undrar jag lite över. Ett boende med blandad ålder är väl mer normalt socialt. Både i Sverige och mindre utvecklade länder lever man i familjer. Vuxna och barn. Ibland flera generationer äldre som tar hand om flera generationer yngre.

Om någon av mina barn fick barn i dag skulle de inte ha råd att bo själva med barnet utan jag skulle antagligen få inhysa dem i mitt hem. Likaså gäller barnen som placeras i familjehem. Alla familjehem består av vuxna och barn.

En vanlig åsikt är att vi vill undvika "de våldtäkter och sexuella övergrepp som har begåtts av vuxna på boenden för barn". Vi associerar alltså vuxna invandrare med våldtäkter? Finns det ett samband? Ska inte barnen vara trygga i hela samhället utan bara i vissa trygga zoner? Är inte lösningen mer personal alternativt mer utbildad personal?

Jag är pragmatisk som många lokalpolitiker är. Självklart ska vi bedöma om uppgiven ålder stämmer och ta med det i bedömningen vilket boende som passar bäst för den unge som kommer till oss.

Men jag tror att många (inte alla) förslag på temat flyktingar har fel syfte. Dels att signalera till oss svenskar att flyktingar är oärliga människor för att vi ska känna oss hotade. Dels att signalera till flyktingarna att även myndigheterna i Sverige kommer att förfölja dem och trakassera dem.

Jag står för åsikten att unga flyktingar är som ungdomar är mest. Varken bättre eller sämre än våra egna barn. Jag älskar att jobba med skolpolitiska frågor. Språkintro på våra gymnasier är nog en av de mest kreativa platserna att vara på i hela samhället. Vilken glöd och kämpalust som finns där!

Och desto bättre välkomnande vi ger ungdomarna desto bättre går det för dem i skolan och vidare ut i arbetslivet.

Johan Svensk (MP),
Folkvald och förtroendevald skolpolitiker i Haninge kommun

/
/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.