Lördag 23 Okt
Stockholm

Avhoppad SD:are: Inom SD är "muslim" och "terrorist" samma sak

1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

"I dagens Sverige är muslimer vardag. Det är vanliga människor som arbetar i kassan i mataffären, som bor i lägenheten intill, som studerar".

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Jesper Nilsson var fram tills nyligen ordförande i SDU Västmanland och invald i både kommun- och landstingsfullmäktige. Han valde dock att lämna både parti och ungdomsförbund samt sina poster.

Vi skakas nu av fruktansvärda terrordåd, massakern i Orlando och nu senast i Istanbul. I tider av terrorism ökar människors rädsla, rädsla påverkar människors förmåga att tänka rationellt.

IS terror breder ut sig, nu ser vi på nära håll vad det är alla miljontals människor flyr ifrån. I det här läget är det viktigare än någonsin att minnas en sak: terrorism har ingen specifik religion, etnicitet eller ideologi. Skuldbelägg därför inte alla världens muslimer.

Vi måste komma ihåg att de som drabbas värst är alla de muslimer som förtrycks av IS, men som ändå anses vara en del av hotbilden. SD gör såklart sitt bästa för att spela på den här oron.

De, som jag själv vet mycket väl från min egen sorgliga tid i partiet, motsätter sig homosexuellas rättigheter, dels i form av politiken som helt saknar åtgärder för att trygga HBTQ-personers rättigheter och dels i form av olika uttalanden från partiet. Jag minns mycket väl hur jag blev förlöjligad av somliga i partiet när jag uttryckte min åsikt om att homosexuella självklart ska få adoptera barn och bilda familj.

Det ska också tilläggas att det finns ingen som helst handlingsplan för att få bort medlemmar som uttrycker sig homofobiskt eller rasistiskt, SD tycker ju uppenbarligen att det är ok att ha sjuka åsikter så länge det inte sägs utåt. Att ett sådant parti utnyttjar terrordådet i framförallt Orlando för att skuldbelägga muslimer är fruktansvärt och avskyvärt.

De utnyttjar folks rädsla till att sprida hat och driva en politik som enbart kommer öka oron och leda till mer splittring vilket är djupt förkastligt.

SD:s övriga politik bygger på att införa en ytterst selektiv invandring, tydligen är vissa människor mer ”svårintegrerade än andra”, ett uttryck jag hört många gånger från partimedlemmar och företrädare. De står för en groteskt stor generalisering av väldigt stora befolkningsgrupper och drar alla över en kant. Vissa människor är si och andra så, det finns till och med skrivet i SD:s principprogram att människan präglas av en ”genetiskt nedärvd essens”.

Jag tänker inte ens spekulera i vad de menar med det, men jag tror att vi kan gissa. Exakt vad jag såg hos det här partiet från början ligger bortom all ranson, men jag lär av mina misstag och använder mina erfarenheter till att bekämpa denna rörelse.

SD är, som bekant, också motståndare till moskéer. Jimmie Åkesson har i flera intervjuer, bland annat hos Aschberg i det som hette Radio1, sagt att det inte är moskéer i sig som är problemet utan att ”byggnadsformen sticker ut så mycket”.

Det här är dock enbart propaganda för att få politiken att låta mer humanitär och mindre rasistisk, men låt er inte luras som jag gjorde, SD motsätter sig moskéer i alla dess former. Jag kan även ge ett exempel från landstingsfullmäktige i Västmanland där en ledamot för Sverigedemokraterna raljerade inför församlingen om hur ”muslimska barn i Sverige leker IS-krigare i sandlådan”. Det är ett beklämmande sätt att se på människor.

IS mördar folk i islams namn, det gör inte alla människor som följer religionen till potentiella terrorister. På samma sätt blir inte jag huligan för att jag älskar mitt fotbollslag. Det är extrema galningar som förstör för en hel grupp.

I dagens Sverige är muslimer vardag. Det är vanliga människor som arbetar i kassan i mataffären, som bor i lägenheten intill, som studerar.

Varför skulle just dessa kunna vara farliga terrorister? Är alla SD-sympatisörer potentiella Breivikare i så fall? Det är ett helt orimligt resonemang.

Den här rasismen förekommer inte bara i Sverige, vi ser till exempel hur Donald Trump i USA får stöd för sin unkna människosyn. För övrigt förefaller Trump ha tämligen starkt stöd bland SD:are.

Efter terrordåden i Paris, Bryssel och nu senast i Orlando och Istanbul, har islamfobin skjutit i höjden i hela den så kallade västvärlden. Vad vissa tycks ha glömt bort är att IS-terror inte är något nytt utan något som härjat och tagit människors liv i Mellanöstern under en längre tid.

Dock utan att uppmärksammas speciellt mycket, och definitivt inte tillräckligt, av media. Det kanske vi ska se som ett bevis på vilka fruktansvärda dåd som människor flyr ifrån.

Det borde påminna hela Europa vad krig och terrorism innebär, det är inte läge att stänga gränserna i det här läget och det är framförallt inte läge att skuldbelägga alla muslimer som terrorister.

Att bli beskylld för något som man själv fruktar och förkastar är något som ingen förtjänar och det är inte rättvist utan bara avskyvärt.

Jesper Nilsson,
Avhoppad sverigedemokrat

Är du rädd för Sverigedemokraternas framgångar?
Tack för din röst!
Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela